Pamela Ward, SAD
0

"BiH je kompleksno tržište, politička struktura otežava investiranje"

FENA
Pamela Ward (Foto: SRNA)
Pamela Ward (Foto: SRNA)
Američke kompanije Bosnu i Hercegovinu trenutno vide kao vrlo kompleksno tržište. Nužno je poboljšati poslovnu klimu kako bi se stvorili uvjeti da se ove kompanije jednostavnije odlučuju za investiranje, umjesto što se susreću sa strašnim birokratskim preprekama, poručila je danas u razgovoru za bh. novinske agencije Fena i Srna regionalni ataše za trgovinske poslove Ministarstva trgovine SAD-a Pamela Ward, koja boravi u našoj zemlji.

Ona objašnjava kako američke kompanije prije nego što se odluče investirati u jednu zemlju procjenjuju kakvi su uvjeti za pokretanje poslovanja, a u obzir se uzimaju i političke implikacije.

Ward podsjeća na izvještaj Svjetske banke koji govori o jednostavnosti poslovanja i u kojem se BiH nalazi na 160. mjestu od ukupno 183 zemlje, što je najniže mjesto kada su u pitanju evropske zemlje.

Ističe kako tokom boravka u našoj zemlji razgovara s lokalnim kompanijama o organiziranju susreta s američkim kompanijama, a razmotrit će kako njen ured može pomoći da se trgovina između BiH i SAD-a razvije.

"Naš posao je da pronađemo kompanije u SAD-u koje bi bile zainteresirane da sarađuju s bh. kompanijama", poručuje Ward i dodaje kako će američka kompanija koja želi da ostvari partnerstvo s bh. kompanijom trebati utvrditi prije svega pouzdanost lokalne kompanije.

Osvrnula se i na značaj Nacionalne izvozne inicijative koju je pokrenuo predsjednik Barack Obama s ciljem povećanja američkog nacionalnog izvoza i stvaranja većeg broja radnih mjesta.

Ward je kazala da će i za kompanije u BiH biti jako puno prilika, jer će biti posvećeno više pažnje poslovnoj klimi u našoj zemlji i regionu. Planirane su brojne aktivnosti u SAD-u u okviru kojih će se govoriti o prilikama za američke kompanije da investiraju u ovoj region.

Potcrtala je također da američke kompanije traže nove prilike u regionu, te da su mala tržišta kakva su u ovom regionu jedan od izazova.

Šef Ekonomskog odjela Američke ambasade u Sarajevu Eric Luftman ocijenio je kako je politička struktura BiH značajan faktor koji otežava investiranje u zemlju. SAD i međunarodna zajednica su, kako ističe, pokušavale da pomognu BiH da postane jedinstveno tržište, što ona još uvijek nema.

"Trenutno imate tri tržišta, a ako pogledate nivo vlada koje su uključene u donošenje odluka o biznisu to postane izuzetno komplicirano za bilo koga ko je zainteresiran da investira", smatra Luftman.

Također je mišljenja kako u BiH postoji jedan način razmišljanja koji nije naklonjen stranih investitorima da imaju bilo kakvu značajnu kontrolu u određenim oblastima u koje žele da investiraju.

Tako navodi primjer sektora energije koji je od velikog interesa za strane investitore. Oni, međutim, nailaze na strategije koje provode entiteti, a koje govore 'dajte nam svoj novac, a mi ćemo donositi sve poslovne odluke'.

"To većini investitora nije prihvatljiv način razmišljanja. Ako su FBiH ili RS ozbiljni da otvore svoj energetski sektor za strane investicije, moraju dozvoliti veći stepen kontrole investitora", poručio je Luftman.

On navodi kako se BiH, kao tržište za američki izvoz, nalazi na 170. mjestu u cijelom svijetu, što je veoma nisko kada se uzme u obzir broj stanovnika jer se i manje zemlje u Evropi nalaze puno više na toj listi.

Luftman naglašava kako ima jako puno prostora da se napravi napredaka u ovoj oblasti, a veoma je važno i članstvo BiH u EU, jer kada postane integrirana u evropske institucije američke i druge kamponije imat će puno više povjerenja u BiH.