Sanacija ekonomije
1.1k

Turistička zajednica u Sarajevu odriče se milion KM, novac preusmjeravaju

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo je na hitnim sjednicama svih njenih organa jednoglasno usvojila odluku da sredstva Turističke zajednice , u iznosu od milion KM, koja su bila planirana za investiranje u projekte u 2020. godini, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagovati, kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo danas je uputila navedenu inicijativu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te zamolila da resorno ministarstvo hitno proslijedi inicijativu na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS.

"Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo podrži prijedlog Turističke zajednice Kantona Sarajevo, sredstva bi bila dodijeljena u skladu sa jasno uspostavljenim kriterijima, onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS", saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Od navedenih sredstava 80 posto će biti raspodijeljena hotelijerima, 15 posto incoming agencijama i pet posto turističkim vodičima.