biznis
21

Bh. pumpe prate svjetski trend i ne mijenjaju cijene nafte

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Cijene na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini proteklih dana ne bilježe značajne promjene, a razlog se krije u tome što se cijene ne mijenjaju ni na svjetskom tržištu.

Što se tiče reakcije naftnog tržišta u Federaciji Bosne i Hercegovine, ono odgovara kretanjima na svjetskoj pozornici tako da bitne promjene u cijenama na benzinskim pumpama nisu zabilježene već dvije sedmice.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Ministarstvu trgovine FBiH, jedina promjena je zabilježena tokom nedavnog Kurban-bajrama kada su pojedine kompanije privremeno spustile cijenu benzina i dizela.

Sve je proporcionalno situaciji na svjetkom naftnom tržištu, odnosno stanju cijena američke i sjevernoevropske sirove nafte koja se može opisati kao blaga stagnacija.

Relativna stagnacija posljednji put je zabilježena krajem juna, a trenutno stanje male promjenjivosti traje od posljednjeg naglog skoka zabilježenog prvog septembra. Nedugo zatim, cijene su normalizovane, tj. došlo je do smirivanja naglih oscilacija kojima se svjetsko tržište moralo jednako radikalno prilagođavati.

Od početka septembra na snazi su male oscilacije od svega jedan do dva dolara uz srednju vrijednost od 48 dolara po barelu kada je riječ o evropskom brentu, te oko 45 dolara kada je riječ o američkoj WTI nafti.