Privreda
48

Barel stabilan, cijene goriva u Federaciji nastavile spor pad

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Krajem mjeseca augusta naglo povećanje cijena sirove nafte zastrašilo je krajnje korisnike naftnih derivata.

Ipak, upravo kako je i predviđeno, taj rast je zaustavljen, a u posljednjih sedam dana cijene evropske sirove nafte osciliraju između 48 i 53 dolara po barelu. Američki WTI oscilira na jednak način između 44 i 48 dolara po barelu.

Podsjećamo, svjetski eksperti su se krajem augusta oglasili smatrajući da je dramatičan skok cijena nafte privremen. Stručnjaci poput Tobiasa Reada iz SWR-a tvrde da uopće nije došlo do znatne promjene u ponudi i potražnji koja bi opravdala nastavak rasta cijena.

Jutros je na američkom tržištu cijena jednog barela nafte 45 dolara, dok je evropski barel 49 dolara. Samo prije sedam dana evropski Brent koštao je skoro 53 dolara, dok je američki WTI došao do 48 dolara po barelu.

Efekt na cijene naftnih derivata u Bosni i Hercegovini ogleda se u kontinuiranom, ali usporenom snižavanju cijena na benzinskim pumpama.

Što se tiče Federacije Bosne i Hercegovine, iz Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Ministarstvu trgovine potvrđeno je da su obavještenja o padu cijena u posljednjih mjesec dana pristizala na sedmičnoj bazi.

"Ovo je četvrti ili peti put zaredom kako dobijamo obavještenja o padu cijena dizela i benzina. Njihove cijene se danas kreću oko prosječnih 1,80 KM, odnosno 1,95 KM. Cijene se obaraju po pet feninga sedmično, a trend prate gotovo sve pumpe u FBiH", rečeno je za Klix.ba iz Ministarstva.