Privreda
96

Pet feninga manje: Drugi pad cijena goriva u mjesec dana

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Sektor za cijene i analizu tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine tvrdi da su cijene benzina u FBiH već drugi put snižene u mjesec dana.

"U posljednjih sedam dana sve pumpe u Federaciji Bosne i Hercegovine podnijele su zahtjeve za sniženje cijena naftnih derivata. To je uglavnom sniženje cijena benzina i dizela i sada možemo govoriti o prosječnoj cijeni od dvije konvertibilne marke", rečeno je za Klix.ba iz Sektora za cijene i analizu tržišta.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, riječ je o drugom snižavanju cijena u mjesec dana, što prati opći trend postepenog pada cijena.

U posljednjih sedam dana vlasnici pumpi u većem bh. entitetu zatražili su sniženje cijena u iznosu od pet konvertibilnih feninga, što u skladu s posljednjim sniženjem donosi pad cijena od 10 feninga u roku od 30 dana.

U susjednoj Hrvatskoj cijene benzina također padaju, ali za razliku od situacije krajem mjeseca jula, kada je u FBiH vladao privremeni status quo, hrvatske cijene padaju konstantno.

Cijene sirove nafte padaju u kontinuitetu od sredine mjeseca jula kada su se kretale oko 64 dolara po barelu. Cijena zabilježena 11. augusta u 12 sati iznosi 49,90 dolara po barelu.