biznis
10

Zatišje pred povjetarac: Cijene goriva miruju, porast se očekuje sljedeće godine

Piše: I. P.
Još od kraja augusta, cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu osciliraju oko cijene od 48 dolara (Brent), krećući se od 42 dolara do 53 dolara po barelu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Slično izgleda i tabla cijena američke nafte (WTI) koja se vrti oko 45 dolara, sa najnižom cijenom od 38 dolara, dok je najveća dostignuta cijena od kraja augusta 50 dolara po barelu.

Sve to odražava se i na cijene naftnih derivata koje se na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine kreću poprilično sporo. Kako je Klix.ba ranije pisao, situacija je proporcionalna kretanjima na svjetskom naftnom tržištu, odnosno stanju cijena u SAD-u i Evropskoj uniji.

Kako je potvrđeno iz Sektora za cijene i razvoj tržišta pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, stanje je poprilično mirno u posljednjih mjesec dana sa saopćenjima benzinskih pumpi u kojima nema prevelikih promjena cijena.

Štaviše, ukoliko dođe do blagog poskupljenja ili pojeftinjenja, za nekoliko dana cijena se vraća na prethodno stanje.

Podsjećamo, nagli pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu naglo je zaustavljen 24. augusta, a pet dana poslije cijene u SAD-u i Evropi skičile su za oko 10 posto. Posljednja takva nagla promjena cijene zabilježena je 2008. godine kada je nastupila globalna ekonomska kriza.

Cijene barela danas se kreću oko 49 dolara (Brent) i 46 dolara (WTI), a na pumpama Federacije Bosne i Hercegovine cijene se kreću tik ispod dvije konvertibilne marke.

Foto: EPA
Foto: EPA

Svjetski analitičari ne predviđaju skoriju promjenu po pitanju (ne)kretanja cijena koje zbog svog nivoa uzrokuju otkaze za nekoliko hiljada ljudi koji su do nedavno radili na bušotinama u Sjevernom moru.

Agencija za kreditni rejting Moody's nedavno je saopćila da je smanjila visinu predviđene prosječne cijene barela za 2016. i 2017. godinu, koje bi trebale donijeti samo blaže promjene što potrošačima može uliti dozu optimizma.

Naime, bure neće biti, bar ne prema podacima Moody'sa. Trenutne procjene za prosjek 2016. kreću se od 53 dolara za evropski Brent, do 48 dolara za WTI. Za 2017. godinu Moody's predviđa globalni porast prosječnih cijena za oko 5 dolara.