Udruženja za zaštitu potrošača
0

Bh. građani u recesiji od 2006. godine

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ekonomska kriza u Bosni i Hercegovini traje najmanje tri godine, tačnije od 2006. godine kada je uveden porez na dodatnu vrijednost, koji je najviše pogodio penzionere, nezaposlene i višečlane porodice, tvrdi Mensud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Prema njegovim riječima, državne institucije od građana ove zemlje proizvele su socijalne slučajeve koji su zbog ratnih dešavanja, kriminalizirane privatizacije poslije rata i trenutnog državnog uređenja ostali bez ikakvih socijalnih i ljudskih prava.

"Najugroženije kategorije definitivno su penzioneri, nezaposleni, radnici kojima nije uvezan radni staž, invalidi, porodice sa dvoje ili troje djece koji jedva spajaju kraj s krajem. Uz to, trgovci i dalje drže previsoke cijene osnovnih životnih namirnica. Prvo su to pravdali velikom sušom koja je bila 2007. godine, zatim ekonomskom krizom, nestabilnim tržištem energenata, ratovima, a posljednje obrazloženje koje su ponudili jeste da država uzima previše“, istakao je Lakota.

Kritizirajući vlasti zbog nepostojanja socijalnih programa i strategija razvoja, upozorio je i na katastrofalan utjecaj stranih lobija, čiji proizvodi su preplavili bh. tržište i koji iz godine u godinu odnose novce iz naše zemlje i osiromašuju građane.

"Na našem tržištu vlada potpuni haos, ne postoji uređena država koja bi kontrolirala uvoz proizvoda stranih firmi, niti suzbila crno tržište. S druge strane, nadležni odbijaju preuzeti odgovornost za socijalne grupe, konstantno prebacujući krivicu na prethodnu vlast ili druge nivoe vlasti“, upozorio je on.