biznis
0

Banke pristale fiksirati kurs franka na 1,56 KM

FENA
Banke u BiH ponudit će svojim klijentima, koji imaju kredite vezane za švicarski franak (CHF), opciju da se fiksira kurs u iznosu 1,5678 KM za jedan CHF, koji je važio 31. decembra 2010. godine, te će smanjiti kamatnu stopu za jedan procentni poen svim svojim klijentima sa stambenim kreditima sa CHF klauzulom.

"Predloženi balon bi sadržavao razliku rate od fiksiranog kursa u odnosu na tekući. Za period 'balona', koji bi trajao tri godine, predložena kamatna stopa bi bila 3,95 posto i u periodu balona će se samo naplaćivati kamata“, zaključeno je danas na sastanku Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, na kojem su se komercijalne banke, koje nude kredite u švicarskim francima, izjasnile o prijedlozima Odbora, koji su dati na sastanku prije sedam dana u Sarajevu.

Predstavnici banaka su se pozitivno izjasnili prema većini prijedloga i prezentirali neka rješenja, među kojima i da će pisana ponuda biti poslana svakom klijentu pojedinačno i stvar je svakog klijenta da se o njoj odredi.

Tokom trajanja balona klijenti će također imati opciju da, u slučaju promjene situacije, zamijene svoje balon kredite za kredite sa valutnom klauzulom u euro.

Zaključeno je i da će agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske klasifikovati restrukturirane kredite građana kao zdravu aktivu.

"Hypo grupacija u Bosni i Hercegovini, koja nosi 99,6 posto ukupnog kreditnog portfolija sa CHF klauzulom, obratit će se saopćenjem za javnost, a ubrzo će na web stranicama banaka biti kreditni kalkulator, kojim će klijenti moći izračunati efekte ovog modela“, jedno je od ponuđenih rješenja na sastanku Stalnog odbora za finansijsku stabilnost održanom danas u Banjoj Luci.

Konačna odluka o prihvatanju ponuđenog modela zavisi o odluci samog klijenta, napominje se u saopćenju iz Centralne banke BIH.