{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fiksirati kurs KM za franak na nivou iz 2010. godine

S
18.8.2011. u 16:12
0
0
Fiksirati kurs KM za franak na nivou iz 2010. godine
0
Fiksirati kurs KM za franak na nivou iz 2010. godine
Sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost
U Sarajevu je danas održan sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost kojim je predsjedavao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić.
Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina, predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Dalibor Tomaš, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić. Sastanku su prisustvovali i sekretar Udruženja banaka BiH (UBBiH) Mijo Mišić i predstavnici komercijalnih banaka.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ima zadatak da prepozna potencijalne probleme u finansijskom sektoru i koordinirano djeluje u slučajevima kada to zahtijevaju određene situacije koje mogu izazvati sistemski rizik i ugroziti finansijsku stabilnost, te predloži određene preporuke.

Na današnjem sastanku donesene su preporuke o mogućim mjerama za ublažavanje položaja korisnika kredita uz valutnu klauzulu u švajcarskim francima.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost jednoglasno je predložio sljedeće preporuke:

- da banke korisnicima kredita u švajcarskim francima fiksiraju kurs KM u odnosu na švajcarski franak na nivou od 31. decembra 2010. godine, koji je iznosio 1,5678 KM za 1 CHF;

- da se razlika do stvarnog kursa obračunava i posebno evidentira (tzv. balon) sa kamatnom stopom koja će biti definisana u dogovoru sa bankama;

- da banke razmotre mogućnost smanjenja kamatne stope za određene vrste kredita (stambeni kredit);

- otplata balon kredita bi slijedila nakon otplate glavnog kredita, a najduže na rok od pet godina;

- agencijama za bankarstvo je preporučeno da se tako reugovoreni krediti klasifikuju kao zdrava aktiva;

- entitetskim ministarstvima finansija se preporučuje da izmijene entitetske zakone o deviznom poslovanju, član 5, kojima bi se devizna klauzula dozvolila u vezivanju samo za euro zbog valutnog odbora u BiH i zbog zaštite klijenata;

- da entitetska ministarstva finansija izmijene zakone o deviznom poslovanju i dozvole gotovinsko plaćanje eurima ukoliko se dvije strane dogovore, što bi olakšalo gotovinski promet klijentima, stranim turistima i drugima.

Navedene preporuke bi se počele primjenjivati u najkraćem roku, nakon što banke izvrše tehničke pripreme.

Svi učesnici današnjeg sastanka (banke, ministarstva i agencije za bankarstvo) trebaju se očitovati o prihvatljivosti preporuka do 25. avgusta 2011. godine za kada je zakazan naredni sastanak Stalnog odbora za finansijsku stabilnost u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: