Finansije
0

Hypo banka nudi rješenja za korisnike CHF kredita

FENA
Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini (Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar) svojim će klijentima od 1.novembra ponuditi olakšice i nove mogućnosti za korisnike kredita u švicarskim francima kroz akciju po nazivom Balon.

Kako je saopćeno iz ove banke, akcija Balon bit će dostupna stanovništvu, a sam koncept podrazumijeva dobro promišljen način plaćanja rata kredita uz fiksiran tečaj švicarskog franka.

Balon akcija klijentima će omogućiti da preostali iznos kredita obračunaju po fiksnom tečaju od 1.5678 KM u odnosu na CHF. To u praksi znači da će mjesečni anuitet klijenti isplaćivati u sličnom iznosu koji su plaćali do 31. decembra 2010. godine. Nakon isteka ugovora o prihvaćanju uvjeta Balon akcije, Banka će predložiti način isplate razlike nastale između iznosa kredita po fiksnom Balon tečaju i tečaju CHF-a na dan potpisivanja ukoliko razlika bude postojala.

Balon akcija trajat će 3 godine, a posebna pogodnost za sve klijente banke koji imaju stambeni kredit u CHF valuti je dodatno sniženje kamate za 1 posto u razdoblju trajanja Balon akcije.

Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini će se svim klijentima obratiti dopisom i omogućiti svim zainteresiranima za Balon opciju potpisivanje aneksa ugovora do kraja 2011. godine. Realizacija svim potpisnicima aneksa bit će izvršena od 01. oktobra 2011. godine.

"Hypo Alpe Adria banka je formirala specijalne timove, investirala u potrebnu infrastrukturu i informacijsko tehničku podršku projektu zvanom Balon, te isti testirala kako bi svi zainteresirani klijenti u što kraćem roku riješili problem u kojem smo se svi našli zbog globalne ekonomske krize. Testiranja se i dalje sprovode da bi do 01.11. imali konačno tehničko rješenje spremno za provođenje Balona. Sve svoje resurse staviti ćemo na raspolaganje klijentima jer i nama je u interesu da poslovanje traje što duže i to na obostrano zadovoljstvo jer svaka banka raste sa zadovoljnim klijentima i razvija svoje poslovanje u skladu sa porastom njihovog zadovoljstva uslugama", istaknuli su direktori Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka Samuel Vlčan i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar Michael Vogt.

"Hypo Alpe-Adria-Bank je klijentima orijentirana banka i sa njima gradi korektan i fer poslovni odnos i želja nam je postići što bolje rezultate u poslovanju i time klijentima ponuditi stabilnog i sigurnog partnera", stoji u sapćenju iz te banke, koja napominje kako će i dalje ostati u ponudi mogućnost konverzije otplate kredita s valutnom klauzulom u EUR sa ili bez prolongacije roka otplate.

Naredna mogućnost je odlaganje plaćanja dugovanja sa ili bez prolongacije i prolongacija roka otplate kao takva je opcija koja se može koristi samostalno. Opcija Banke je i mogućnost prijevremenog plaćanja duga u cijelosti ili jednog njegovog dijela, stoji u saopćenju.