Kasne s uslugom prenosivosti broja
0

5.000 KM kazne za BH Telecom, HT Mostar, Telekom Srpske...

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zbog neblagovremenog početka realizacije i primjene usluge prenosivosti brojeva Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) novčano je kaznila osam kompanija koje pružaju telefonske usluge.

Podsjetimo, protekle godine krenula je realizacija projekta uvođenja usluge prenosivosti telefonskih brojeva pretplatnicima fiksnih i mobilnih telefonskih mreža u BiH. Time bi korisnicima trebalo biti omogućeno da izaberu telekom-operatera za kojeg smatraju da će im pružiti najpovoljniju uslugu, a uz to neće morati mijenjati postojeći telefonski broj.

No, od 12 kompanija samo tri su ispoštovale propisane rokove.

Regulatorna agencija za komunikaciju, ocijenila je da, uz sve opravdane razloge koje su operateri naveli u izvještajima, postoji i posebna odgovornost subjekata zbog neblagovremenog početka aktivnosti na realizaciju usluge.

Od 11 kompanija samo Airaba, Akt.Online iz Sarajeva i Aneks iz Banje Luke izvršile su tehničke pripreme i povezale se sa Centralnom bazom podataka.

BH Telecom, HT Mostar i Telekom Srpske, T3, Crumb Gropu, Logosoft, EuroproNet Bosnia i M&H Company nisu izvršile tehničke pripreme u zadatom roku i kažnjeni su sa po 5.000 KM.

Kompanija Elta-Kabel nije kažnjena jer još nije počela sa radom, saznaje Sarajevo-x.com od Amele Odobašić, glasnogovornice RAK-a.

Regulatorna Agencija za komunikacije odredila je novi rok za primjenu prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji, odnosno do 15. aprila 2011. U obrazloženju su naveli da se radi o veoma složenom projektu, te da su operateri upućeni na mali broj isporučilaca opreme.

Također, iz RAK-a su naveli da se nadaju da će mjere novčane kazne doprinijeti bržem okončanju iznimno značajnog projekta za tržište telekomunikacija u BiH.

Podsjetimo, usluga će omogućiti svim korisnicima da izaberu željenog operatera, a zadrže postojeći broj. Pravilom je propisano da naknada koja se bude naplaćivala za tu uslugu ne prelazi 30 KM.