auto
4

Zagreb Auto Show: Toyota predstavila Prius i Mirai, modele koji otkrivaju budućnost automobila

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Toyota je na Zagreb Auto Showu predstavila četvrtu generaciju hibridnog modela Prius, kao i model Mirai, automobil na vodikove gorive ćelije.

Novi Prius odlikuju neobičan i dopadljiv dizajn, prostranost i zabavno iskustvo vožnje. Četvrta generacija ovog modela je postavila novi standard tako što je emisija CO2 spuštena na samo 70 g/km.

Dužina automobila iznosi 4.540, širina 1.760, visina 1.470 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.700 mm. Zahvaljujući novom dizajnu poboljšana je i aerodinamika, pa koeficijent otpora zraka iznosi 0,24. Prius je dobio nove lagane 15-inčne naplatke od legura.

Unutrašnjost je funkcionalna i udobna, instrument tablu čine 4,2-inčni TFT LCD ekrani u boji, a upravljač je presvučen kožom. Sjedišta su udobnija i pružaju bolju potporu nego ranije.

Toyotu Prius pokreće 1,8-litarski VVT-1 benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom, koji je štedljiviji u odnosu na agregat koji pokreće prošli model, jer se između ostalog gasi ranije i češće kada nije potreban.

Novi Prius pokreće benzinski u kombinaciji s električnim motorima, ukupna snaga iznosi 122 KS, a prosječna potrošnja na 100 km samo tri litra.

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 10,6 sekundi, dok je za ubrzanje od 80 do 120 km/h potrebno samo 8,3 sekunde. Maksimalna brzina novog Priusa iznosi 180 km/h. Prius je opremljen brojnim sigurnosnim i pomoćnim sistemima.

U Zagrebu je predstavljena i Toyota Mirai, automobil koji predstavlja novu eru automobilske industrije. Ovaj automobil pokreće Toyotin sistem gorivih ćelija koji kombinuje tehnologiju gorivih ćelija i hibridnu tehnologiju. Mirai postiže izuzetne ekološke performanse, a ujedno je praktičan i zabavan za vožnju kao i drugi automobili s konvencionalnim motorima. Njegova snaga iznosi 154 KS pri 335 Nm obrtnog momenta.

Mirai ima domet od 502 km, a punjenje spremnika vodikom traje od tri do pet minuta. Jedini proizvod motora je voda.