auto
15

Volkswagen zvanično potvrdio dolazak modela Up GTI

Klix.ba
Razlozi zbog kojih je Volkswagenov Golf GTI jedan od najprodavanijih hatchback modela u historiji su jasni, zabavan je, relativno pristupačan i odličan za svakodnevnu vožnju. Njemački proizvođač je odlučio istu formulu primijeniti na još jedan model, a to je Up.

Kako piše AutoExpress, Up GTI će debitovati početkom 2018. godine, a pokretat će ga tunirani 1,0-litarski trocilindrični TSI motor, koji razvija 114 KS. Iako ta snaga za neke nije impresivna, treba imati u vidu da će biti težak 880 kg. Od 0 do 100 km/h će ubrzavati za 8,8 sekundi, a motor će biti uparen sa manuelnim mjenjačem. O automatskom mjenjaču zasad nema nikakvih informacija.

Up GTI će osim po performansama biti superiorniji i po izgledu u odnosu na standardni model, dobit će sportska sjedišta, sportski upravljač i sportske papučice. Crveni ukrasi eksterijera i rešetke hladnjaka su naravno neizostavni.

Ovo nije prvi put da se govori o snažnijem modeu Up, ovo je samo zvanična potvrda. Još 2012. godine je Volkswagen predstavio koncept Up GT, koji je imao oko 100 KS. Međutim, tek u januaru ove godine smo vidjeli prve skice, koje pokazuju da će produkcijska verzija biti jednako atraktivna kao i koncept.