Zbog manje potražnje
86

Volkswagen smanjuje proizvodnju električnog modela ID.4

E. L.
Poznavaoci prilika na tržištu električnih automobila tvrde da je na pad potražnje u Evropi djelimično utjecala i najnovija politika oko formiranja cijena koju sprovodi američka kompanija Tesla.

Prema izvještajima njemačkih medija radnici u Volkswagenovoj tvornici u Emdenu koji sastavljaju elektropokretan model ID.4, a uskoro bi trebali sastavljati i nedavno predstavljenu električnu limuzinu ID.7, ovog će ljeta zbog evidentno smanjene potražnje ići na neplaniran duži godišnji odmor.

Rukovodstvo tvornice donijelo je odluku da postrojenja u kojima se proizvodi ID.4 prestanu s radom šest sedmica. Pored toga, dvije sedmice radit će samo jedna smjena, a 300 od 1.500 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme u avgustu neće produžiti ugovor, jer je proizvodnja modela ID.7 koja je trebala početi u julu odgođena za nekoliko mjeseci. Istovremeno, proizvodnja Volkswagenovih modela koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem ostaje nepromijenjena.

Bez obzira na trenutno stanje stvari, u njemačkom automobilskom gigantu prošle su godine najavili da će uložiti 1,1 milijardu eura u prilagođavanje tvornice u Emdenu iz koje bi u dogledno vrijeme trebali izlaziti samo električni automobili.

Volkswagen elektropokretane modele trenutno proizvodi u četiri tvornice u Njemačkoj (Emden, Hanover, Dresden i Zwickau), dvije tvornice u Kini i dvije tvornice u Sjedinjenim Američkim Državama.