Tokom punjenja baterija
12

U požaru uništena oba primjerka električne Lancije Delte Evo-e RX

D. B.
Oba primjerka električnog modela Lancia Delta Evo-e RX, koje je proizveo Special One Racing za utrke u RX1e klasi World Rallycross šampiona, uništena su u požaru.

Incident se dogodio prošle sedmice kada su automobili bili na punjačima. Tim vjeruje da je požar izbio na automobilu s brojem 9, koji je pripadao legendi relija Sebastienu Loebu, nakon čega se proširio na drugu Deltu s brojem 36, koju je vozio Gerlain Chicherit. Vatra je zahvatila i još dva kamiona.

Lokacija je brzo evakuisana i niko nije povrijeđen, no uprkos brzoj reakciji vatrogasaca, oba automobila su ipak uništena.

FIA je pokrenula istragu kako bi ustanovila uzrok incidenta, a u prvim trenucima se sumnjalo na bateriju. Međutim, istraga je u toku, tako da je prerano za zaključke.

Zbog incidenta je RX1e kategorija za vikend otkazana.

"Nakon što je požar izbio ispod strukture u kojoj su bila dva naša automobila, najvažnije je što niko nije povrijeđen. Žao mi je ljudi koji su radili na ovom projektu tako odlučni i predano, da bi u konačnici vidjeli kako sve nestaje u plamenu za svega nekoliko trenutaka", izjavio je Loeb.

Zbog ovog incidenta se Special One Racing morao povući zi četiri posljednje runde sezone.