auto
0

U Kini proizvedeno više od pola miliona vozila Škoda

Sarajevo-x.com
U tvornici Volkswagen Shangai, partnerskoj kompaniji proizvođača Škoda, od sredine 2007. godine do danas proizvedeno je 500.000 modela Škoda.

Ulazak na kinesko tržište za Škodu je značio početak nove ere u njenoj historiji. Sa preko 180.000 prodatih primjeraka, Kina je u prošloj godini bila najjače tržište češkog proizvođača automobila. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu i dalje će biti u fokusu strategije rasta kompanije Škoda.

"Škoda će do 2018. godine udvostručiti godišnju prodaju od 1,5 miliona vozila. Najveći rast, osim u Evropi, očekujemo na tržištima u ekspanziji. Pri tome je Kina za nas najvažnije rastuće tržište", komentar je predsjednika Uprave kompanije Škoda, prof. dr. Winfrieda Vahlanda. "Brojka od preko 500.000 prodatih automobila za nepune četiri godine pokazuje da je Škoda veoma tražena marka na kineskom tržištu. U intenzivnoj saradnji s Volkswagen koncernom, planiramo velike investicije u kinesko tržište i u proizvode".

Tako će se od 2013. godine i u Kini proizvoditi kompaktni SUV Yeti. U isto vrijeme Škoda namjerava značajno povećati broj ovlaštenih prodajno-servisnih centara - sa trenutnih 300 na čak 600.

Prvi Škoda model, proizveden sredinom 2007. u Kini, bila je Octavia (Octavia Mingrui). Krajem iste godine pridružila joj se Fabia (Fabia Jingrui). Od 2009. godine Shanghai Volkswagen za kinesko tržište proizvodi i najpoželjniji Škoda model - Superb (Superb Haorui).

Vozila koja se proizvode u Kini koncipirana su ekskluzivno za ovo tržište. Lokaliziranje proizvodnje iznosi 90%. Pored uspjeha u prodaji, marka Škoda osvaja i nagrade: tako je "West China Metropolis Daily" ove godine proglasio model Superb Haorui "Automobilom godine 2010" (Model Kina 2010), dok je "Youth Daily" odabrao model Octavia RS kao najbolji sportski automobil godine.