auto
0

Rally opet u Sarajevu nakon skoro 30 godina!

Piše: E. Z.
Ceremonijalni start YU Rally-a u Sarajevu 1984. godine na platou Skenderije
Ceremonijalni start YU Rally-a u Sarajevu 1984. godine na platou Skenderije
Ljubitelji autosporta u BiH s nestrpljenjem očekuju početak novembra, kada će se održati 7. Rally Jahorina. Posljednji put ovaj reli se održao davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

U organizaciji autokluba Auto 4x4 i uz pomoć nekoliko lokalnih autoklubova planirano je održavanje Rallyja Jahorina 2013, koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na slavnim brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

Prvi Rally Jahorina održan je davne 1968. godine, a trasa ovogodišnjeg relija prolazi kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo. Posebno zanimljiv dio svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 2. novembra, u 19:00 sati na Trgu djece Sarajeva, ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile.

Brane Kuzmič, Renault 5 Turbo, YU Rally Sarajevo, 1984. godina
Brane Kuzmič, Renault 5 Turbo, YU Rally Sarajevo, 1984. godina

Ova turističko-sportska manifestacija trebala bi biti iskorištena i za promociju olimpijskih planina i predstojećih takmičenja 2014. i 2017. godine.

Na videosnimku možete pogledati dionicu koja je predviđena za vožnju brzinskog ispita Trebević.

Reli se održava u skladu s FIA Internacionalnim sportskim kodeksom i njegovim dodacima, 2013 FIA sportskim pravilima za regionalna rally prvenstva, dodatkom A03 pravilnika SAMS BiH, pravilima SAMS BiH koja su u skladu s FIA pravilima.

Sedmi Rally Jahorina već je privukao veliko zanimanje takmičara i ljiubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup većeg broja posada u atraktivnim automobilima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Fadil Kadić, Porsche 911, 1984. godina
Fadil Kadić, Porsche 911, 1984. godina

U sljedećim danima donosimo više detalja o organizaciji i održavanju relija koji napokon treba oživjeti kraljevsku disciplinu automobilizma i u Bosni i Hercegovini.