Na tržištu do 2016. godine
0

FOTO+VIDEO / Peugeot Citroen predstavio automobil na zrak

Klix.ba
Rukovodstvo francuskog automobilskog giganta PSA Peugeot Citroen vjeruje da do 2016. godine na tržište mogu izbaciti prvo hibridno vozilo koje kao pogon koristi zrak.

Naučnici zaposleni u ovoj kompaniji kažu da će za prosječnog vozača ovakav automobil smanjiti potrošnju goriva za 45 posto te da bi zbog činjenice da automobil većinu vremena pokreće zrak, potrošnja goriva u naseljenim mjestima bila smanjena do 80 posto.

Sistem radi uz pomoć standardnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, specijalne hidraulike i adaptiranog mjenjača zajedno sa cilindrima kompresovanog zraka, koji čuvaju i oslobađaju energiju. Ovakav sistem automobilu omogućava da tokom kretanja koristi gorivo ili zrak, a može koristiti i kombinaciju goriva i zraka.

Kompresovani zrak bi se koristio prvenstveno u gradovima i naseljenim mjestima, a aktivirao bi se automatski kada brzina automobila padne ispod 70 kilometara na sat. Ova kompanija predviđa da će se do 2020. godine na tržištu naći automobili koji će na jedan litar goriva prelaziti 50 kilometara, prenosi Daily Mail.

Ovaj novi hibridni zračni motorni sistem, prvi koji kombinira gorivo i kompresovani zrak, će revolucionizirati tržište hibridnih automobila, jer skupe baterije više neće biti potrebne.

Na dizajniranju i izgradnji ovog hibridnog sistema duže od dvije godine radi više od 100 vrhunskih naučnika i inžinjera. Kada bude u potpunosti razvijen, sistem će moći biti postavljen na većinu porodičnih automobila, bez promjene njihovog vanjskog izgleda.

Iz kompanije su rekli da, pored toga što je sistem jeftiniji i ekološki prihvatljiviji, neće ni stvarati dodatni rizik prilikom saobraćajnih nezgoda.