Potpuno ekološki
0

VIDEO / Britanac stari automobil pretvorio u vozilo budućnosti koje ide na zrak

Klix.ba
Entuzijasta Peter Dearman iz Velike Britanije pretvorio je svoj stari i zahrđali automobil, 25 godina stari Vauxhall Nova, u vozilo iz budućnosti koje za pogon koristi čisti zrak.

Zvuk automobila podsjeća na onaj iz automobila za golf, ali u njemu nećete pronaći ni benzin niti akumulator. Jedino gorivo koje ovaj automobil koristi je najobičniji zrak, što ga čini možda "najzelenijim" automobilom na planeti.

"Počeli smo da ostajemo bez fosilnih goriva, moramo nešto učiniti. Nadam se da je ovo rješenje", kaže Dearman.

Njegov automobil radi kao parna mašina, samo što umjesto pare koristi veoma hladan zrak – u tečnom stanju. U Dearmanovom automobilu, zrak je smješten u pivsku bačvu prije nego poteče ka motoru. Zagrijavanjem se ponovno vraća u gasovito stanje i pokreće cilindre.

Ništa što već nije viđeno. Međutim, Dearman je čitavom procesu podario nevjerovatnu efikasnost i viziju potpuno održivog automobila koji nema gotovo nikakvog utjecaja na okolinu.

"Automobil nema nikakvih emisija, budući da koristim samo zrak. Nema šta da sagorijeva. Koristi samo toplinu iz atmosfere i tečni zrak", ispričao je 61-godišnji izumitelj.

Tradicionalnoj parnoj mašini Dearman je dodao antifriz i potpuno preokrenuo princip rada tradicionalnog motora. Umjesto da proizvodi energiju unutar sebe, njegov motor apsorbuje energiju iz atmosfere kako bi pogonio automobil.

"To nije ništa novo, ali moj dodatak je taj da kad jednom zagrijete tečni zrak, možete ga održavati toplim sve dok se širi. Ukoliko ga pustite da se ohladi, skupi se i gubi svu efikasnost. U ovom motoru zrak ključa i stvara pritisak koji potiskuje cilindre. Kako se cilindar spušta, zrak se širi i hladi, ali je spreman da apsorbuje toplinu iz tekućina (antifriza), što ga čini efikasnijim", objašnjava Dearman

Dearman smatra da je napravio jedan od najekološkijih automobila na planeti. Njegov motor je veoma lagan, što dozvoljava proizvođačima da naprave dosta jeftiniji automobil. Moguće ga je napraviti čak i od plastike, bez upotrebe ikakvog metala. Budući da ne koristi akumulator, proizvođači mogu izbjeći upotrebi bilo kakvog skupljeg materijala.

Zrak je pogodan i zbog toga što se brzo puni, za razliku od automobila na baterije, kojima je potrebno nekoliko sati.