PSA dan inovacija
0

Peugeot Citroën predstavlja inovacije za aute budućnosti

Klix.ba
Tokom Dana Inovacija, uzvanici su imali priliku otkriti nekoliko jedinstvenih tehnologija koje je razvila grupacija PSA Peugeot Citroën kao odgovor na izazove koje donosi automobil budućnosti: urbanizaciju, klimatske promjene, promjene u izboru načina kretanja i nove načine uporabe automobila.
"Automobili se brzo razvijaju u okruženju koje se neprestano mijenja. U 2012. godini, grupacija PSA Peugeot Citroën pozicionirala se kao evropski lider u pogledu vozila s niskom potrošnjom i najmanjim ispuštanjem CO2 na tržištu. Kako bi odgovorila na velike izazove mobilnosti sutrašnjice, Grupacija ubrzava razvoj inovacija. Danas Vam prikazujemo pionirska rješenja za automobile prilagođene novim očekivanjima kupaca i, dakako, sve većoj zaštiti okoliša."

Tom je porukom Guillaume Faury, direktor istraživanja i razvoja grupacije PSA Peugeot Citroën dočekao stotinu vodećih ljudi iz gospodarstva i politike, partnera i novinara okupljenih u ADN-u (Automotive Design Network), centru za istraživanja i razvoj Grupacije smještenom u Vélizyju u Francuskoj.

Grupacija je kao svjetsku premijeru otkrila revolucionarnu tehnologiju:

Hybrid Air, pravo hibridno rješenje s benzinom i komprimiranim zrakom Tokom novinske konferencije Philippe Varin, predsjednik upravnog odbora grupacije PSA Peugeot Citroën, Guillaume Faury, direktor istraživanja i razvoja, Philippe Bouyoux, glavni povjerenik za investicije i François Loos, predsjednik agencije za zaštitu okoliša i upravljanje energijom Ademe, predstavili su novi pravi hibridni pogonski sklop Hybrid Air: inovativnu tehnologiju koja kombinira benzin i komprimirani zrak. Ta je prijelomna tehnologija ključni korak prema automobilu s potrošnjom od samo 2 l/100 km.

Usto, predstavljena su i posve nova rješenja koja će biti raspoloživa već od 2013. godine na vozilima marki Peugeot i Citroën, također kao odgovor na nova očekivanja kupaca:

EMP2, nova modularna svjetska platforma grupacije PSA Peugeot Citroën Premijerno je predstavljena nova svjetska platforma Grupe: EMP2 (Efficient Modular Platform 2).

Platforma nove generacije donosi efikasna rješenja na području modularnosti, opremljenosti i smanjenja ispuštanja CO2.

SCR, inovativna tehnologija za obradu štetnih dušičnih oksida (NOx) dizelskih vozila Kako bi zadržala vodeći položaj na području učinkovitosti dizelskih motora te smanjila ispuštanje dušičnih oksida na nivo benzinskih motora, grupa PSA Peugeot Citroën lansirat će od 2013. godine sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR). Zahvaljujući položaju iznad filtera čestica s aditivom (FAP), ta jedinstvena tehnologija omogućit će istovremeno uklanjanje dušičnih oksida i smanjenje potrošnje (od 2 do 4% u odnosu na Euro5 normu).

Konačno, izložene su i inovacije koje najavljuju automobil budućnosti:

Hybride Eco, hibridno rješenje dostupno širokom krugu ljudi

Tehnologija prilagođena benzinskim i dizelskim vozilima klase B, C i D omogućit će smanjenje ispuštanja CO2 od 15 g i uštedu goriva do 15%.

Koncept Dedicated-EGR (recirkulacija ispušnih plinova), inovacija za optimizaciju potrošnje benzinskih motora Svrha je koncepta poboljšati efikasnost benzinskih motora i tako omogućiti znatno smanjenje potrošnje goriva.

HYdole, pretežno električni hibridni demonstrator Kako bi ispitala moguće načine upotrebe vozila u budućnosti i odgovorila na zahtjeve za autonomijom, udobnošću i dostupnošću koje kupci očekuju, grupacija PSA je sa svojim partnerima razvila hibridni konceptni automobil s mogućnošću punjenja iz električne mreže za posve bezbrižnu vožnju.

VéLV, laki gradski električni automobil U šezdeset posto svih gradskih vožnji u automobilu je samo jedna osoba, a to znatno utiče na ispuštanje CO2. VéLV je laki električni automobil osmišljen kao rješenje prijevoznih potreba u gradskim i prigradskim sredinama s rekordnom malom potrošnjom električne energije od samo 85 Wh/km.