Noviteti
747

Volkswagen predstavio novi Golf

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je danas predstavila novu verziju svog popularnog modela Golf koji posjeduje inovativnu tehnologiju kontrole pokretom namijenjenu infotainment sistemu.

Naravno, ne radi se o potpuno novom modelu, nego o osvježenoj verziji modela sedme generacije koja je doživjela tek manje promjene eksterijera, uključujući nove branike, farove i slično. Potpuno novi Golf, odnosno osma generacija modela, na tržište stiže 2018. godine.

Postojeći 1,0-litarski benzinski i 1,6-litarski te 2,0-litarski motori dobili su novog člana, a to je 1,5-litarski benzinac s tehnologijom isključivanja cilindara. Ova tehnologija omogućava rad samo dva cilindra s ciljem štednje goriva.

Novi 1,5-litarski TSI Evo motor razvija 148 KS, prosječna potrošnja iznosi nešto više od 4 litra goriva na 100 km, a emisija CO2 110 g/km. Ekonomičnija Bluemotion verzija razvija 128 KS, a prosječna potrošnja iznosi 3,83 litra na 100 km. Manja je i emisija CO2 te iznosi 104g/km.

Bluemotion verzija će se pojaviti na tržištu nešto kasnije, a posjeduje funkciju koja gasi motor kada vozač podigne stopalo s papučice gasa. Ova tehnologija podsjeća na onu u hibridnim automobilima, a pomaže pri štednji goriva.

Osim manuelnog mjenjača, VW sada nudi i sedmostepeni dual-clutch automatski mjenjač koji mijenja stari šestostepenim mjenjač. I ovog puta je cilj ekonomičnost.

Unutrašnjost je dobila poboljšani infotainment sistem, no, kupci će morati kupiti najbolje opremljen model kako bi dobili svu novu tehnologiju dostupnu u novom Golfu. Ona uključuje novi centralni ekran čija se veličina kreće od 6,5 do 9,2-inča u zavisnosti od opreme. Ovaj sistem podržava kontrolu pokretima, korištenje menija, mijenjanje radiostanica, odabir pjesama i slično.

Kao što je slučaj s novim Tiguanom i Passatom, novi golf posjeduje Active Info Display digitalnu instrument tablu, koju čini 12,3-inčni digitalni ekran umjesto klasičnih brojčanika. Moguće ga je konfigurisati, a može prikazivati i navigaciju. Dostupan je na svim modelima kao opcija. Promjene unutrašnjosti uključuju i nove boje i izgled sjedišta.

Aktuelni Golf je bogat sigurnosnom opremom, a ona podrazumijeva i autonomni sistem kočenja u hitnim situacijama, a novi automobil posjeduje i sistem pomoći u gužvi koji predstavlja poluatonomnu vožnju pri malim brzinama, sistem praćenja pješaka i drugo.

GTI model je dobio više snage, tako da njegov 2,0-litarski motor s turbopunjačem sada razvija 10 KS više, ukupno 227 KS. GTI Performance model je doživio slično povećanje snage koja sada iznosi 242 KS.