Noviteti
20

Volkswagen Motorsport predstavio trkaće izdanje Golfa

Klix.ba
U Volkswagenovom odjelu zaduženom za trkaće automobile predstavili su trkaći Golf za koji kažu da je još uvijek u konceptnoj fazi, ali će ekipa Liqui Moly Team Engstler sa dva primjerka ipak nastupiti na osmoj kružnoj utrci TCR šampionata (Touringcar Racer International Series) koja će se voziti na austrijskoj stazi Red Bull Ring.

Razvijen i napravljen prvenstveno za potrebe privatnih ekipa, trkaći Golf izvana karakteriše ogroman centralni usisnik zraka, a zbog naglašeno proširenog traga 18-inčnih točkova automobil je dobio i adekvatno proširene blatobrane.

Na vjetrobranskom staklu petih vrata postavljen je veliki podešavajući spojler koji je napravljen od karbona. Za optimiziranje prijanjanja tu je i zadnji difuzor zraka iz kojeg vire dvostruki završeci izduvnog sistema, kao i posebne obloge pragova.

Pošto je automobil namijenjen isključivo za utrke, u ogoljenoj unutrašnjosti ostalo je samo ono što je neophodno: nezaobilazni sigurnosni kavez, trkaće sjedište i upravljač presvučen alkantarom.

Volkswagen Motorsport je za ovaj automobil pripremio dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 330 KS i 410 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage obavlja se preko DSG mjenjača sa dva kvačila, a vozaču su za izmjenu stepena prenosa na raspolaganju poluge na upravljaču.

"Novoformirana TCR kategorija odlična je platforma za nastup privatnih ekipa, bez obzira da li se radi o nacionalnim ili internacionalnim prvenstvima. Utrke su uzbudljive, a troškovi razumni, jer su trkaći automobili zasnovani na produkcijskoj tehnologiji. Jedan od zanimljivih izbora trebao bi biti i naš trkaći Golf“, kaže direktor Volkswagen Motorsporta, Jost Capito.