Noviteti
12

Toyota zvanično predstavila novi Hilux

Klix.ba
U Toyoti su skinuli veo sa osme generacije svog svjetski popularnog pick-up modela Hilux koji je od 1968. godine do sada našao put do više od 16 miliona kupaca u više od 180 zemalja. Prodaja počinje narednih mjeseci.

Označen kao potpuno novi model, Toyotin Hilux osme generacije duži je 70 i širi 20 milimetara u odnosu na istoimenog prethodnika. Pored djelimično snižene linije krova, automobil je opremljen LED glavnim i dnevnim svjetlima, a drugačije je dizajniran prednji i zadnji odbojnik, kao i proširenja na prednjim i zadnjim blatobranima. Na vratima tovarnog prostora smještena je kamera za vožnju unazad koja spada u dio standardne opreme Hiluxa koji se može dobiti na 16, 17 ili 18-inčnim aluminijskim felgama.

Unutrašnjost novog Hiluxa dizajnirana je i opremljena po uzoru na Toyotine putničke SUV-ove, a među glavne novosti spada multimedijalni sistem kojim se upravlja preko velikog displeja osjetljivog na dodir i taster za biranje pogonske opcije. Uz bolje pakete opreme mogu se dobiti kožne obloge i LCD informacioni monitor koji je smješten između brzinomjera i obrtomjera.

U zavisnosti od tržišta, Toyota je za Hilux pripremila dva dizelska i dva benzinska motora. Slabiji 2,4-litarski turbodizelski motor nudi 161 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta, a snažnija 2,8-litarska varijanta stiže sa 177 KS i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta. 2,7-litarski četverocilindarski atmosferski benzinski motor razvija 166 KS, a tu je i 4-litarski 6-cilindarski benzinski motor sa 281 KS. U zavisnosti od izabranog motora, Hilux će se nuditi sa 6-stepenim ručnim ili 6-stepenim automatskim mjenjačem.

U Toyoti kažu da novi Hilux nudi vučni kapacitet do 3.500 kilograma, a tovarni prostor može se opteretiti sa 1.240 kilograma.