Noviteti
10

Stigli novi detalji o novom Civicu Type R

Piše: E. T.
U Hondi su u finalnoj fazi razvoja novog Civica Type R, a u javnost je stigla nekolicina detalja o automobilu koji se želi vratiti u vrh klase kojoj pripada.

Prema posljednjim informacijama koje su stigle iz čelništva Honde, novi će Civic Type R imati znatno niže težište u poređenju sa standardnim verzijama i nudit će se isključivo s pogonom preko prednje osovine, čime su demantovane ranije informacije prema kojima će Type R imati integralni pogon po uzoru na Fordov Focus RS.

Među interesantnije informacije svakako spada i ona da će se Civic Type R opciono nuditi i sa posebno prilagođenim CVT mjenjačem (Continuously Variable Transmission) pored standardnog 6-stepenog ručnog mjenjača. Automatski mjenjač sa dva kvačila nije u razmatranju.

Potvrđene su ranije informacije da će i novi Civic Type R pokretati dvolitarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji pokreće aktuelni Type R, ali će u svom najnovijem evolutivnom izdanju motor raspolagati sa više od 320 konjskih snaga i nuditi više od 400 Nm najvećeg obrtnog momenta.

U Hondi naglašavaju da će produkcijski automobil, koji će uskoro stići u prodajne salone širom svijeta, biti veoma sličan konceptnom modelu koji je predstavljen na posljednjem Sajmu automobila u Parizu, ali još uvijek ne žele objaviti fotografije na kojima se može vidjeti kako izgleda unutrašnjost automobila.