Noviteti
26

Honda predstavila produkcijski Civic Type R

Piše: E. T.
Čekanje je završeno. Honda je otkrila izgled produkcijskog Civica Type R koji će publici premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi.

Posljednje izdanje produkcijskog Civica s oznakom Type R pokreće dvolitarski četverocilindarski benzinski motor koji uz asistenciju turbo-punjača isporučuje 320 konjskih snaga i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na prednju osovinu obavlja se preko ručnog 6-stepenog mjenjača kojim se upravlja ručicom izrazito kratkih hodova, a u Hondi su u slučaju najsnažnijeg Civica u potpunosti odbacili opciju CVT mjenjača o kojoj se neko vrijeme špekulisalo.

Civic Type R i u svojoj produkcijskoj formi ima trostruke centralno postavljene završetke izduvnog sistema, a uz enormno veliki zadnji spojler, crvene detalje i druge aerodinamične karoserijske komponente automobil se vizuelno faktički ne razlikuje od nedavno predstavljenog prototipa.

Iza crnih 20-inčnih felgi na kojima su Continental SportContact gume dimenzija 245/30 kriju se Brembo kočnice čiji prednji diskovi imaju promjer 350 milimetara, ovjes je opremljen adaptivnim amortizerima, a tu je i ograničena blokada diferencijala. Sve zajedno trebalo bi biti sasvim dovoljno u borbi protiv podupravljanja koje je (pre)često prirodni satelit automobila s natprosječno snažnim motorima koji potencijal isporučuju na prednje točkove.

U zavisnosti od uslova (raspoloženja) vozač će moći izabrati jedan od tri radna programa (Comfort, Sport i +R) kojima se reguliše upravljački sistem, rad amortizera, odziv s papučice gasa i nivo asistencije sistema za nadzor prijanjanja i stabilnosti. Uz Type R u svakom slučaju stiže 7-inčni display preko kojeg se upravlja navigacijom, audiosistemom i neizbježnim aplikacijama Apple CarPlay i Android Auto.

Honda će i Civic Type R proizvoditi u svojim britanskim proizvodnim pogonima u Swindonu, a više detalja i cijena bit će poznati nakon ženevskog predstavljanja.