auto
5

Honda Civic Type R konačno debituje u produkcijskoj formi

Klix.ba
Ljubitelji Hondinih automobila će uskoro imati priliku vidjeti kako izgleda novi model Civic Type R, a to će se dogoditi na 87. sajmu automobila u Ženevi u martu.

Prototip Civic Type R se već pojavljivao na sajmovima širom svijeta, a uskoro će svjetlo dana ugledati i produkcijski model. Iz Honde su rekli da je razvijan paralelno sa standardnim hatchbackom Civic, što je bilo veoma korisno za dinamiku i poboljšanje oba vozila. Japanski proizvođač je potvrdio da će Type R pokretati 2,0-litarski VTEC Turbo benzinski motor.

Novi Civic će biti prvi Hondin model s oznakom Type R koji će naći svoje mjesto i na američkom tržištu, a proizvodit će se u Hondinom postrojenju u Swindonu u Velikoj Britaniji. Proizvodnja počinje naljeto, a automobil će se prodavati na većini evropskih tržišta i drugih važnijih tržišta u ostatku svijeta, uključujući naravno Japan.

Type R je najavljen konceptom, odnosno prototipom, kako ga Honda naziva, a to se dogodilo na Sajmu automobila u Parizu prošle godine. Očekuje se da će 2,0-litarski motor razvijati više od 300 KS, a bit će uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Snaga će se prenositi na prednje točkove.

Kako bi se prisjetili izgleda prototipa, pogledajte fotografije u galeriji.