Noviteti
0

Stigao i Volvo V60 Polestar

Klix.ba
Novi Volvo S60 Polestar i V60 Polestar spremni su u 2014. godini osvojiti kupce na četiri kontinenta širom svijeta. Među zemljama u kojima će sjajni švedski dvojac biti dostupan su Kanada, Holandija, Japan, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i SAD, dok će dostupnost na ostalim tržištima, kao i proizvodne brojke biti objavljeni sljedeće godine.

"S ponosom predstavljamo S60 i V60 Polestar modele. To su automobili razvijeni za one koji dijele našu strast da je užitak vožnje veoma bitan i da bi istinski vozački automobil morao biti zabavan za vožnju tokom čitave godine, na svim cestama i u svim vremenskim uslovima. To je smisao vozačkog automobila za svakodnevnicu. Predstavljanjem V60 Polestar modela nastavljamo tradiciju stvaranja brzih Volvo karavana, kao što je trkaći 850 BTCC", izjavio je Christian Dahl, direktor kompanije Polestar.

"Naša saradnja sa Polestarom traje već dvije decenije i zaista je pohvalno vidjeti kako Polestar koristi svoje iskustvo sa motorsport takmičenja da stvori uzbudljiv cestovni automobil", izjavio je Derek Crabb, Motorsport direktor pri Volvo Car grupaciji.

Automobil se bazira na posljednjoj generaciji modela Volvo S60/V60 i označava proširenje modelske ponude Polestara. Razvoj automobila trajao je nekoliko godina uz proučavanje modela C30, S60 Concept i australijskog S60 Polestar modela, uz hiljade kilometara po zavojitim planinskim cestama, njemačkom Autobahnu, te testnim stazama od krajnjeg juga Evrope do zamrznutog sjevera Švedske.

Dorade uključuju modifikacije u cilju povećanja čvrstoće šasije te ugradnju opruga koje su 80 posto čvršće u odnosu na standardni S60 R-Design. Ove promjene u kombinaciji sa vrhunskim Öhlins amortizerima i 20” Polestar točkovima rezultirali su preciznim, ali udobnim vozačkim užitkom.

Kočioni sistem je pretrpio znatne izmjene, a najvidljivija je ugradnja 371-milimetarskih ventilisanih prednjih diskova i Brembo kočionih čeljusti sa šest klipova, što garantuje vrhunsko zaustavljanje.

Pozitivan aerodinamički efekt postignut je suptilnim, ali nadasve efikasnim modifikacijama, koje su rezultat testiranja u zračnom tunelu. Promjene su vidljive kroz nove prednje splitere te novi stražnji spojler i difuzor.

Polestar je poradio i na T6 turbo šestocilindarskom benzincu, koji je dodatkom većeg turbo punjača, novog intercoolera, sportskog ispuha i doradom upravljačke elektronike ojačan na 350 KS (257 kW), te nudi 500 Nm obrtnog momenta pri niskih 2.800 o/min.

Šestostepenim automatskim mjenjačem upravlja se putem klackalica na kolu upravljača, a snaga se šalje na sva četiri točka. Performanse su očekivano vrhunske, pa tako ubrzanje do 100 km/h traje samo 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina "zauzdana" na 250 km/h. Mjenjač, pogonski sistem i sistem kontrole trakcije pažljivo su rekalibrirani, kako bi se ponudio maksimalan prenos snage u svim uslovima vožnje.

Enterijer Volvo Polestar modela oplemenjen je novim detaljima, materijalima i bojama s jednim jedinim ciljem da se poveća ugođaj vožnje i vozaču omogući maksimalna kontrola.

Polestar će započeti isporuku novih S60 i V60 Polestar modela u junu 2014. godine na odabranim tržištima.

Tehničke specifikacije Performanse 0 - 100 km/h - 4,9 sec

0 - 200 km/h - 17,7 sec 80 - 120 km/h - 4,7 sec Maksimalna brzina - 250 km/h (limitirana)

Šasija Polestar Öhlins, podesivi amortizeri Polestar felge, 8x20" ET53 sa gumama dimenzija 245/35R20

Motor 6 cilindara, redni T6, 2953 ccm 257 kW (350 KS) pri 5700 o/min

500 Nm pri 2800-4750 o/min Maksimalan broj obrtaja u minuti 6500 Novi Borg Warner turbo Novi intercooler 2.5" izduvni sistem od nehrđajučeg čelika sa 3.5" završecima izduvne cijevi.

Masa S60 Polestar - 1752 kg V60 Polestar - 1822 kg

Pogonski sistem AWF21 automatski mjenjač Modificirani softver mjenjača za brže izmjene stepeni prijenosa Modificirani softver pogona na sve točkove, za veći priliv snage na stražnje točkove Polestar kalibriran sistem kontrole stabilnosti

Kočnice Naprijed: Polestar/Brembo kočione čeljusti sa šest klipova, 371x32 mm ventilisani Brembo diskovi Nazad: 302x22 mm ventilisani diskovi