Noviteti
0

Osvježeni Volvo S60, V60 i XC60

Klix.ba
Skandinavski dizajn karakterišu lijepi i jednostavni oblici bez nepotrebnih detalja. To je naročito evidentno u dizajnu naših novih automobila serije 60. S druge strane, kada je u pitanju enterijer, evidentna je posebna pažnja posvećena detaljima i materijalima kao što su drvo i koža, što uz pojednostavljene kontrole sve zajedno doprinosi specifičnom užitku vožnje.

Udobna sjedišta sa dobrom potporom, koja osiguravaju opušten dolazak na cilj, čak i nakon dugačkih putovanja zaštitni su znak Volva već dugi niz godina. Kupci novih S60, V60 i XC60 modela sada mogu naručiti nova sportska sjedišta, koja i dalje zadržavaju tradicionalnu udobnost, ali i nude poseban ugođaj prilikom zahtjevnije vožnje.

Postoji još nekoliko primjera posebne pažnje posvećene razvoju automobila serije 60. Nekad vidljive prskalice za brisače su sa poklopca motora premještene ispod poklopca motora, što isti čini još elegantnijim. Pokrivač radara je obojen u sjajnu crnu boju, što ga čini gotovo neprimjetnim u masci hladnjaka. Uklonjen je hromirani okvir oko maske hladnjaka, dok novi veći tvornički logo doprinosi stamenitom nastupu automobila.

Novi Volvo S60 - dinamičniji i elegantniji

Novi dinamičan dizajn Volva S60 sa svjesnim nastupom, naglašava sportsku prirodu automobila.

„Novim prednjim dijelom smo zaista pojačali nastup novog S60. Nova svjetlosna tijela stvaraju izražajnije lice, a inspirisana su očima vuka. Dodatno smo naglasili i horizontalne linije. Sve zajedno u kombinaciji sa širom maskom hladnjaka, dnevnim svjetlima i novim LED stražnjim svjetlima, novom Volvu S60 daje jak nastup. Čiste površine i jasne konture daju mu onaj specifični skandinavski štih“ - objašnjava Fedde Talsma, direktor eksterijernog dizajna.

U unutrašnjosti su primjetne promjene u vidu novih boja tkanine, novih drvenih umetaka, krovne postave, te metalnih okvira otvora ventilacije i prekidača. „Ukupan dojam je topao i udoban boravak, sličan onom u švedskoj kući tokom hladne noći. Izbor boja, savršeno se uklapa sa osvjetljenjem kontrola“ - dodaje Lena Jiseborn, direktor dizajna za boje i materijale.

A ispod kože novog Volva S60 nalazi se bogat izbor podešavanja šasije i skladu sa željama kupca. Dostupne su četiri vrste šasije - Touring, Dynamic, Four-C (konstantno kontrolisan koncept šasije), te snižena Sport šasija, nekad dostupna samo na R-Design izvedbama.

Novi Volvo V60 - praktičniji, dinamičniji i elegantniji

Novi Volvo V60 je automobil za ljude koji trebaju praktičnost karavana, ali i vozne mogućnosti limuzine, a sve to u stilski savršenom skandinavskom pakovanju. Baš kao i novi S60 i njegova karavanska verzija odiše dinamikom, a sama silueta automobila daje do znanja da ovo nije klasični karavan.

Novi V60 nudi dinamičan ugođaj vožnje sa istim preciznim upravljanjem, kao i limuzina i sa iste četiri vrste šasije - Touring, Dynamic, Four-C (konstantno kontrolisan koncept šasije), te snižena Sport šasija, nekad dostupna samo na R-Design izvedbama.

U srcu praktičnosti Volva V60 leži inteligentno segmentno preklapanje sjedišta u omjeru 40/20/40, tako da se osnovnih 430 litara prtljažnog prostora lako povećavaju u skladu sa potrebama. Roditelji će posebno cijeniti dva ugrađena booster sjedišta za djecu.

Novi Volvo V60 Plug-in Hybrid

Prateći uspjeh uvodne „Pure Limited“ verzije, genijalni Volvo V60 Plug-in Hybrid sada je dostupan sa potpunim izborom boja i opreme, kao i standardni V60, ali pritom zadržava izuzetno nisku emisiju ugljen dioksida od samo 48 g/km.

Ipak na poklopcu prtljažnika i dalje stoji oznaka D6 AWD, što nagovještava visoke performanse, koje nudi kombinacija 2.4 litarskog petocilindarskog dizelaša sa 215 KS i 440 Nm, koji pokreće prednje točkove, te električnog motora sa 68 KS i 200 Nm, zaduženog za stražnji par točkova, uparena sa šestostepenom automatskom transmisijom. 11.2 kWh litij-jonska baterija, smještena je ispod prtljažnog prostora.

Vozač ima mogućnost izbora tri moda rada: Pure, Hybrid i Power. U Pure modu, automobil pokreće isključivo električni motor uz autonomiju kretanja do 50 km. Hybrid mod je standard pri svakom pokretanju automobila. Dizelski i električni motor rade zajedno uz potrošnju od tek 1.8 litara na 100 km. Na kraju, Power mode optimizira rad pogonskog sistema u cilju ponude maksimalnih mogućnosti. Dizelski i električni motor sabiraju snagu, te tako nude vrhunske performanse, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.

Novi Volvo XC60 - gradski stil uz vrhunske mogućnosti

Najprodavaniji Volvo model XC60 dobio je još urbaniji stil. Redizajnirani prednji dio sa novim poklopcem motora daje samouvjeren nastup. „Uklonili smo sve crne elemente, tako da je automobil sada praktično jednobojan. Nova svjetla izgledaju samouvjereno, dok nove linije maske hladnjaka naglašavaju širinu automobila“ - tvrdi Fedde Talsma.

Novi XC60 je unaprijeđen i u enterijeru. Tu su novi drveni umeci, nova krovna podstava, tekstilom presvučeni B nosači krova, te metalni okviri otvora ventilacije i kontrola. Najveća prednost automobila je povišen položaj sjedenja, tipičan za SUV vozila, ali je XC60 dizajniran kako bi se vozio kao standardni automobil.

Corner Traction Control je sada dio standardne opreme. Ovaj sistem omogućava vozačima da izbjegnu proklizavanje u oštrim krivinama.

Sa provjerenim All Wheel Drive sistemom pogona na sve točkove, XC60 postaje izuzetno sposobno vozilo na bilo kojoj vrsti ceste i u svakoj vremenskoj prilici. Opcionalni Hill Descent Control automatski kontroliše brzinu vozila prilikom vožnje niz oštre padine.