Tiha revolucija u BiH
0

Predstavljen revolucionarni Lexus CT 200h

Sarajevo-x.com
(Foto: Jasmin Šaković)
Lexus BiH predstavio je novi model CT 200h, prvi na svijetu luksuzni kompakt pogonjen pravim hibridnim pogonom.

U ugodnom ambijentu sarajevskog restorana Boulevard brojne zvanice iz javnog života imale su priliku uživati u prezentaciji modela kojim Lexus otvara vrata novog načina življenja. Uz ukusne delicije i piće druženje je potrajalo do kasno u noć, a za odličnu atmosferu i raspoloženje pristunih pobrinuo se DJ koji je muzičkim odabirom držao podij za ples zauzetim tokom večeri.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo na tržištu BiH predstavili novi Lexusov model. Lexus CT 200h je potpuno revolucionaran automobil, čiji sofisticirani, potpuno hibridni sistem osigurava gotovo bešuman ugođaj vožnje, sa vodećim u klasi ekološkim performansama i potrošnjom bez premca. Dinamičan i zabavan za vožnju, kreiran za one koji su ekološki svjesni, ali ne žele smanjiti svoja očekivanja, CT 200h nudi kvalitet, profinjenost i luksuz koje Lexus čine poznatim", istaknuo je Damir Višošević, direktor Toyote BiH.

Sa svojom elegantnom, dugačkom linijom krova, širokom pojavom i modernim dizajnom, CT 200h iz svakog ugla izgleda mlađe, snažnije i dinamičnije od bilo kojeg Lexusa prije njega.

Vrlo uglađena karoserija novog CT 200h odražava automobil koji nije samo tih pri vožnji, nego se njime upravlja uz vrhunsku preciznost i stabilnost. Uglađeni profil modela CT 200h, njegova dugačka linija krova, podrezane stranice kabine, a oblikovani odbojnici rezultiraju u najboljem aerodinamičnom dizajnu u klasi, s koeficijentom otpora zraka od 0,28. To ne samo da smanjuje potrošnju goriva, nego također smanjuje i buku koju proizvodi strujanje zraka oko karoserije.

Kod naprednijih potpunih, pravih hibridnih vozila, kao što je CT 200h, motor s unutrašnjim sagorijevanjem i električni motor rade ravnopravno jedan uz drugoga, bez prekida protoka snage. Svi Lexusovi hibridi, mogu krenuti koristeći samo električni pogon, ali se takoder mogu voziti skoro bešumno u načinu rada EV (Electric Vehicle) s nultom razinom emisija.