Odlikaš na "crash" testu
0

Pet zvjezdica za Lexus CT 200h

Sarajevo-x.com
Novi Lexus CT 200h je osvojio prestižnih pet zvjezdica na Euro NCAP testu, sa ukupno 83 od 100 mogućih poena. Ovaj rezultat je znatno iznad minimuma potrebnog za pet zvjezdica i svrstava novi Lexus među najbezbjednija vozila u premium kompakt segmentu.
Ovo dostignuće je još značajnije jer od 2009. godine EuroNCAP koristi nove, znatno strožije testove sudara. Novi program se sastoji od četiri kategorije – zaštita odraslih putnika, zaštita djece, zaštita pješaka i nove kategorije – sigurnosnih sistema. Uređaji za izbjegavanje povreda i olakšavajuće funkcije, kao što su podsjetnici na vezivanje sigurnosnih pojaseva, sistem kontrole stabilnosti i tempomat, se također boduju, pa je dostizanje pet zvjezdica svake godine sve teže.

Lexus CT 200h je osvojio 94% poena za zaštitu odraslih putnika, 84% za zaštitu djece, 55% za zaštitu pješaka i 86% za sigurnosnu opremu.

Komentarišući kategoriju zaštite odraslih putnika, Euro NCAP naglasio je da je CT 200h ostvario maksimalan broj poena na testu bočnog sudara, dobru zaštitu koju nude zračni jastuci za koljena vozača i suvozača, kao i visok nivo zaštite od trzajne povrede vrata.

Zahvaljujući drugoj generaciji Lexusovih sjedišta sa tehnologijom zaštite od trzajne povrede vrata (Whiplash Injury Lessening - WIL), novi premium kompaktni automobil je postigao izvanredne rezultate na polju zaštite od sudara od nazad.

Unaprijeđeni nasloni za glavu WIL sistema su konstruisani da budu što bliže glave putnika tokom normalne vožnje. U slučaju sudara od nazad, torzo lako uranja u sjedište, čime se smanjuje razmak između glave putnika i naslona za glavu, što smanjuje rizik od trzajne povrede vrata.

Prvi put u segmentu premium kompaktnih automobila, CT 200h može da se poruči sa sistemom za povećanje bezbjednosti prije sudara (Pre-Crash Safety system – PCS). PCS sistem preventivno zateže prednje sigurnosne pojaseve i aktivira sistem za pomoć pri kočenju kako bi umanjio povrede i materijalnu štetu, te automatski koči ako je sudar neizbježan. Dio sistema je i adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) koji automatski usklañuje brzinu CT 200h sa vozilom ispred.