Sajam automobila u Detroitu
0

FOTO / Predstavljen kabriolet BMW Serije 6

Sarajevo-x.com
BMW je napusto tradicionalni pristup prilikom predstavljanja novog modela, pa je tako nova Serija 6 u Detoritu osvanula u kabrioletskoj verziji, dok će klasični kupe model sa tvrdim krovom biti naknadno uveden u njihovu ponudu. Donosimo prve fotografije obnovljene "šestice", sa sajma automobila u Detroitu.

Novi kabriolet predstavlja jasnu evoluciju prethodnog modela. Sa sobom nosi novi dizajn koji je prikazan modelom GranCoupe još u aprilu prošle godine, kao i veće dimenzije i više prostora u unutrašnjosti. Novost je i napredni, višeslojni, platneni krov, koji je razvijen u saradnji sa njemačkom kompanijom "Edscha".

Struktura krova je potpuno automatizirana. Krov se otvara za devetnaest, a zatvara za dvadeset četiri sekunde. Kada se spusti, krov se prekriva plastičnim poklopcem kako bi se sačuvale elegantne linije karoserije. Zadnji vjetrobran se može podići nezavisno od platnenog dijela krova.

Sa dimenzijama od 4.894 mm dužine, 1.894 širine i 1.365 mm visine, novi kabriolet je 74 mm duži, 39 mm širi i 9 mm niži od svog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 74 mm i sada iznosi 2.855 mm.

Instrument ploča i centralna konzola su tradicionalno orijentisane prema vozaču, a unutrašnjost automobila nudi više prostora za noge, glavu i ramena putnika. Kapacitet prtljažnika je ostao isti, nominalna zapremina kada je krov podignut je 350 litara, dok se pri spuštenom krovu zapremnia smanjuje na 300 litara.

Novi kabriolet serije 6 će biti ponuđen sa dve benzinska motora sa direktnim ubrizgavanjem u kombinaciji sa standardnim osmostepenim automatskim mjenjačem.

Osnovni model 640i pokreće 3,0-litarski motor sa turbopunjačem i šest redno postavljenih cilindara koji isporučuje 315 KS uz 450 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,7 sekundi, a maksimalna brzina koju može dostići je 250 km/h.

Najjača verzija biti će prestižni 650i kojeg pokreće 4,4-litarski v8 motor sa 402 KS uz 600 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da iz stanja mirovanja do 100 km/h stigne za 5 sekundi.

U ponudi motora će se naći i turbodizelaš sa 282 KS. Također, planiran je i nasljednik kabrioleta M6 koji posjeduje 5,0-litarski v10 motor sa 402 KS i normalnim ubrizgavanjem. Novi agregat za M verziju će biti 4,8-litarski twin turbo v8 motor koji će isporučivati 542 KS.

Vezani članci