Premijera u Ženevi
11

FOTO+VIDEO / Najavljen Audi S3 Sportback

Klix.ba
Kompanija Audi je otkrila model S3 Sportback koji će debitovati u martu na Sajmu automobila u Ženevi.

Nakon plasiranja na tržište verzije sa 3 vrata u septembru prošle godine, proizvođač automobila iz Ignolstadta je sada pripremio model Sportback sa 5 vrata.

Ispod haube se nalazi 2,0-litarski TFSI turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji isporučuje 300 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Uparen sa opcionim šestostepenim S-Tronic mjenjačem, novi S3 Sportback od 0 do 100 km/h ubrzava za pet sekundi, dok verzija sa šestostepenim manuelnim mjenjačem do "stotke" stiže za 5,5 sekundi. Bez obzira na izbor mjenjača, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Sa S Tronic mjenjačem S3 Sportback troši 7 litara na 100 pređenih kilometara, dok sa manuelnim potrošnja iznosi 7 litara.

Novi Audi S3 Sportback je težak 1.445 kg, što znači da je od prethodnika lakši za 70 kg. Dobio je 18-inčne točkove sa gumama dimenzija 225/40. Snaga se prenosi na stalni quattro pogon na sva četiri točka. Tu je i sportski ovjes, pa je automobil niži za 25 mm. Crna prednja kliješta opciono mogu biti ofarbana u crvenu boju.