Noviteti
1

MINI predstavio novi Clubman

Klix.ba
Nakon konceptnog Clubmana, MINI je zvanično predstavio produkcijsku verziju modela koji je i u prethodnoj generaciji imao mnogo poklonika.

U odnosu na prethodnu generaciju, novi MINI Clubman sada ima četvero konvencionalnih vrata, jer su u britanskoj kompaniji odustali od specifičnih vrata na desnom boku prošlog Clubmana koja su se otvarala prema zadnjem dijelu automobila. Jedna od specifičnosti prethodnog Clubmana bila su i dvodijelna vrata prtljažnika, a isti način iskorišten je i na novom Clubmanu koji je, trenutno, najveći model u ukupnoj ponudi MINI-ja.

Zasnovan na platformi BMW-ove Serije 2 Active Tourer, u odnosu na prethodnika novi Clubman duži je 27 i širi 9 centimetara, a međuosovinsko rastojanje veće je za 10 centimetara. Dodatnim centimetrima osigurano je znatno više prostora u putničkoj kabini, a povećana je i zapremina prtljažnika koji uz oborene naslone zadnjih sjedišta može „progutati“ 1.250 litara prtljaga.

MINI za Clubman nudi tri motora. Osnovni benzinac u ponudi je 1,5-litarski trocilindarski turbo motor koji razvija 136 KS i 220 Nm najvećeg obrtnog momenta (230 Nm uz "overboost“). Automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 9,1 sekundu, a njegova maksimalna brzina iznosi 205 km/h.

Snažniji MINI Cooper S Clubman pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo motor koji razvija 192 KS i nudi 280 Nm najvećeg obrtnog momenta (300 Nm uz „overboost“). Sve zajedno dovoljno je da automobil od 0 do 100 km/h stigne nakon 7,1 sekundu, a maksimalna brzina iznosi 228 km/h.

MINI Cooper D Clubman stiže sa dizelskim dvolitarskim četverocilindarskim turbo motorom koji razvija 150 KS i 330 Nm najvećeg obrtnog momenta. Maksimalna brzina Clubmana u ovom slučaju iznosi 212 km/h, a od 0 do 100 km/h stići će nakon 8,5 sekundi.