Noviteti
15

U prodajne salone stiže novi Mini John Cooper Works

Klix.ba
Nakon januarske premijere pred publikom na Sajmu automobila u Detroitu, Mini je uz prigodan videomaterijal, u kojem je "glavna zvijezda" novi model John Cooper Works, najavio početak prodaje najsnažnijeg produkcijskog Minija do sada.

U Miniju kažu da je promotivni videomaterijal snimljen na trkalištu, zato što smatraju da je to prirodno okruženje za njihovu novu brzu i okretnu "džepnu raketu". Najnoviju ediciju JCW (John Cooper Works) pokreće dvolitarski turbo-benzinski motor koji razvija 231 KS i 320 Nm najvećeg obrtnog momenta. Automobil će se standardno nuditi sa ručnim 6-stepenim mjenjačem, a uz doplatu tu je i 6-stepeni Steptronic automatski mjenjač.

Opremljen sa ručnim mjenjačem, MINI John Cooper Works od 0 do 100 km/h stiže za 6,3 sekunde, što je za 0,2 sekunde sporije od modela u kojem se za prijenos snage koristi automatski mjenjač. Maksimalna brzina automobila u oba slučaja iznosi 246 km/h.

Pored izvanrednih mogućnosti motora, novi MINI JCW standardno stiže sa dorađenim ovjesom i kapacitetnijim kočnicama, a uz doplatu se mogu dobiti i podešavajući amortizeri. MINI JCW prvo stiže u prodajne salone u Velikoj Britaniji, a njegova početna cijena iznosi 31.800 eura.