Manja potrošnja i bolje performanse
20

Land Rover predstavlja mjenjač sa devet brzina

Klix.ba
Kompanija Land Rover će na Sajmu automobila u Ženevi prikazati inovaciju koja bi mogla predstavljati revoluciju u budućem konstruisanju automobilskih mjenjača. Naime, zajedno sa kompanijom ZF, Land Rover priprema proizvodnju novog devetostepenog automatskog mjenjača, piše Automotive World.

Ova tehnološka inovacija nosit će naziv "ZF 9HP" po partnerskoj kompaniji koja se specijalizirala u patentiranju i primjeni novih tehnologija u više oblasti. Novi mjenjač bit će, i pored dodatih brzina, manjih dimenzija od uobičajenih.

U poređenju sa standardnim šestostepenim mjenjačima, "ZF 9HP" je duži za svega 6 mm i lakši za čak 7,5 kg u odnosu na šestostepeni prijenosnik snage koji bi trebao zamijeniti. Primjena ovog mjenjača trebala bi doprinijeti manjoj potrošnji goriva i smanjenju emisije štetnih gasova.

Devet brzina u vožnji značit će bolje ubrzanje i kvalitetniji i kraći prijenos iz jedne u drugu brzinu, što će sasvim sigurno doprinijeti većem uživanju u vožnji.

Novi mjenjač će posebno dobro doći u vožnji van ceste, jer će vuča automobila biti izraženija na nepristupačnim terenima, dok će vozač imati bolji osjećaj kontrole nad vozilom.

"ZF 9HP" moći će uz pomoć posebnog softvera "naučiti" način na koji vozač mijenja brzine i, ovisno o potrebi, "ponašati" se drugačije, bilo da je riječ o terenskoj vožnji, kada je potrebno izvući maksimum snage iz agregata, ili o laganoj vožnji sa akcentom na ekonomičnosti.