Noviteti
0

FOTO / Citroen pokreće novu podmarku za iPod generaciju

Sarajevo-x.com
Francuski proizvođač automobila "Citroen" planira lansirati novu porodicu automobila namijenjenu iPod generaciji. Ovo će biti četvrta "Citroenova" porodica automobila, pored poznatih DS i Picasso porodice.

Prema riječima šefa dizajna Jean-Pierre Ploue, nova će podmarka biti predstavljena na jesen ove godine u Parizu, piše "Autocar".

Ploue kaže da ovu marku ne obilježava cijena nego jednostavnost i genijalnost u dizajnu. Ime novog automobila nije otkriveno, ali u "Citroenu" tvrde da će ova marka biti veliko iznenađenje u Parizu, te da će biti svojevrstan odmor od tradicije ovog proizvođača.

Inspiracija za novi model će biti legendarni Citroen 2 CV, ali ne po svom izgledu nego po inovativnim duhu, te da će stvarna inspiracija biti C-Cactus koncept prikazan 2007. godine na Frankfurtskom motor showu. Sam C-Cactus je ocijenjen kao "previše izazovan" da bi se stavio u proizvodnju ove godine.

Ploue tvrdi da je će nova marka biti potpuni kontrast Citroenu DS, jer odiše jednostavnošću i namijenjen je mlađim kupcima.

Automobil će najvjerovatnije biti kompaktni supermini, njegova uloga nije da zamjeni Citroenov C2 nego da ponudi nešto novo i interesantno kupcima.

Vezani članci