Novi član DS porodice
0

Citroen otkrio izgled novog modela DS4

Sarajevo-x.com
Kompanija "Citroen" će na pariškom sajmu automobila predstaviti svoj novi model iz DS porodice, a riječ je o petovratnom DS4 koji na specifičan način kombinuje praktičnost porodičnog automobila sa atraktivnošću i dinamikom sportskog modela.

Citroenov DS4 je drugi model u porodici DS i stiže nakon veoma uspješnog modela DS3. Njegova platforma je ista kao i kod nove generacije modela C4 koji će se, također, pojaviti u Parizu.

U poređenju sa modelom C4, DS4 je kraći za 60 mm, ali je istovremeno viši za 40 i širi za 20 mm, što mu pored zanimljivih oblika daje jedinstvenu pojavu. Uz sve novosti i "Citroen" DS4 će dobiti panoramski vjetrobran koji obezbjeđuje optimalnu preglednost, ali i odličan osjećaj prozračnosti u unutrašnjosti.

Izgled modela DS4 zahvaljujući istaknutim blatobranima i linijama karoserije, slično kao i kod manjeg DS3, daje utisak kompaktnog i "mišićavog" automobila. U "Citorenu" DS4 opisuju kao sportski automobil sa 2+2 vrata, čija zadnja sjedišta mogu ugodno prevesti tri putnika, dok prtljažni prostor zapremine 370 litara nudi praktičnost pravog porodičnog automobila.

Uprkos dinamičnim linijama, novi DS4 će udobno smjestiti pet putnika. Kako bi se upotpunio sportski izgled, ručke zadnjih vrata su sakrivene u predjelu prozora, na isti način kao što to godinama prakticiraju Alfa Romeo i Seat na svojim modelima.

U ponudi motora će se naći tri dizelska motora sa 90, 110 i 160 KS, te benzinci VTi sa 120 i THP sa 150 KS.

Najjači agregat THP će isporučivati 200 KS pri 275 Nm obrtnog momenta, a njegova emisija CO2 iznosi 149 g/km.

Sa e-HDi motorom od 110 KS koji koristi pomoćne sklopove poput start/stop sistema i elektronski kontrolisanog alternatora novi DS4 će imati i vrlo ekonomičnu verziju koja emituje i do 15 odsto manje CO2. Svi motori će biti dostupni sa ručnim šestostepenim mjenjačem, ili sa opcijskim i elektronski kontrolisanim, također šestostepenim, EGS mjenjačem.