Noviteti
15

BMW otkrio blindirani model X5 uoči njegovog debija u Moskvi

Klix.ba
Kompanija BMW je otkrila izgled nove blindirane verzije svog SUV-a X5, koji će sljedeće sedmice debitovati na Sajmu automobila u Moskvi.

BMW X5 Security Plus nudi zaštitu po VR6 standardu, što znači da može izdržati paljbu iz vatrenog oružja, odnosno automatskih pušaka poput AK47.

BMW je otkrio neke detalje o tome kako je poboljšao svoj X5. Spojevi i paneli su ojačani, a postavljeno je i neprobojno staklo.

X5 Security Plus je baziran na modelu XDrive50i, a pokreće ga 4,4-litarski V8 motor koji isporučuje 449 KS uz 649 Nm obrtnog momenta. Ojačanja su se odrazila na težinu, pa je automobil teži od 2.250 kg, koliko je težak standardni model. Također, automobil je i sporiji od 4,9 sekundi, koje su standardnom modelu potrebne da ubrza od 0 do 100 km/h.

U unutrašnjosti automobil izgleda uglavnom kao i standardni model. Ručica mjenjača je smještena na centralnu konzolu. BMW X5 Security Plus će se proizvoditi uz ostale BMW-ove blindirane modele u specijalnom postrojenju u Meksiku.

BMW nije jedini veliki proizvođač koji uvodi nove blindirane automobile u svoju ponudu. Početkom ovog mjeseca je kompanija Mercedes predstavila svoju S-Klasu Guard, koja nudi zaštitu po standardu VR9, jednu od najboljih u ponudi.

Vezani članci