Noviteti
121

BMW predstavio X5 i X6 u M verzijama

Klix.ba
BMW je zvanično predstavio svoje SUV modele X5 i X6 u sportskim M verzijama, i to prije premijere na Los Angeles Auto Showu.

Nova generacija BMW-ovih SUV-ova naglašenih sportskih performansi dolaze i sa prigodnim izgledom. Agresivan prednji branik, preoblikovana maska i aerodinamički dodaci na bokovima ističu da je riječ o jednim od najbržih SUV-ova na tržištu, a jednako efektni su i detalji ventilirani prednji blatobrani, aerodinamički oblikovani retrovizori kao i 21-inčne lagane aluminijumske felge sa Michelin Pilot Super Sport UHP gumama. Izražen sportski stil nastavlja se i na zadnjem dijelu sa agresivno oblikovanim odbojnikom u koji je integrisan difuzor zraka kao i četiri cijevi ispušnog sistema.

Novosti i dodatni luksuz stigao je i u unutrašnjost ovih atipičnih M modela. Tako su sada na raspolaganju sjedišta presvučena u Merino kožu, dok je instrumentna tabla prilagođena potrebama i performansama jednog M modela. Luksuz je naglašen i kokpitom koji u kompletu može biti obložen kožom ali i oblogoom krova koja može biti izvedena od alcantare. Jasno značke M odjela mogu se naći na pragovima i aluminijumskim umecima.

Oba ova M modela su pogonjena twin-turbo 4,4-litarskim V8 motorom koji razvija 567 KS i 750 Nm okretnog momenta. On je povezan sa 8-stepenim M Steptronic mjenjačem i novi pogonom na sva četiri točka koji je posebno podešen za M modele. Performanse su na nivou supersportskih kupea, pa ovi veliki SUV-ovi sa lakoćom ubrzavaju do 100 km/h za samo 4,2 sekunde i dostižu maksimalnih 250 km/h.

Kako bi ugođaj vožnje sportskog M modela bio potpun X5 i X6 su u M verzijama dobili i upravljački sistem M Servotronic i sportski podešen ovjes koji smanjuje visinu od tla za 10 mm. Tu je i kočni sistemv visokih performansi istaknut tamno plavim kočnim čeljustima kao i Dynamic Damper Control sistem sa tri različita načina podešenja ovjesa: Comfort, Sport i Sport +.

Vezani članci