Manje cilindara, ali....
88

BMW M3 ove sedmice dobija ljutog rivala, Mercedes-AMG predstavlja C63

D. B.
Mercedes-AMG je objavio posljednju uvodnu fotografiju na kojoj se može vidjeti bočna silueta nove C-Klase koja će na sebi nositi oznaku C63, a pod svjetla reflektora stiže 21. septembra.

Nimalo slučajno, 63 sata prije premijernog predstavljanja Mercedes-AMG je objavio fotografiju na kojoj se može vidjeti bočna silueta najnovijeg izdanja najsnažnije verzije Mercedesove C-Klase iza koje, kao i do sada, stoje mađioničari iz AMG odjela.

Blago kamuflirani C63 publika je uživo mogla vidjeti na posljednjem izdanju Festivala brzine u Goodwoodu, a već tada se spominjalo da će novi C63 pokretati oko 680 konjskih snaga koje će se ovaj put raspoređivati obje osovine (4Matic).

Dugo se nagađalo hoće li C63 u najnovijem izdanju pokretati AMG-ov čuveni V8 motor, ali dilema više nema: Novi C63 pokretat će elektrificirana hibridna pogonska grupa (PHEV) koju čini AMG-ov dvolitarski četverocilindarski turbobenzinac (M139) i elektromotor na zadnjoj osovini za čije su napajanje zadužene baterije kapaciteta 6,1 kWh.

Tradicionalisti koji su se nadali da AMG neće odustati od V8 opcije za C63 možda i neće biti previše smrknuti zbog ranije spomenute najveće kombinovane snage, a očekuje se da će Mercedes-AMG najsnažniju C-Klasu i ovaj put ponuditi i u praktičnijem karavanskom izdanju koje uz aktuelni BMW M3, po prvi put, nude i ljuti konkurenti iz Minhena.

Vezani članci