Proširenje ponude
30

Arteon će dobiti motor sa šest cilindara, možda i karavansku verziju

Klix.ba
U Volkswagenu već testiraju Arteon koji pokreće motor sa šest cilindara, a razmatra se i mogućnost uvođenja praktičnije karavanske karoserije.

Volkswagenov trenutno najluksuzniji model Arteon, za koji u wolfsburškom koncernu vole reći da je mnogo više od zamjene za model Passat CC, uskoro bi mogao dobiti i verziju koju će pokretati novorazvijeni benzinski motor sa šest cilindara, koji će biti potpomognut turbo-punjačem.

"Takav prototip već je na cestama i sve su prilike da će dobiti zeleno svjetlo za ulazak u serijsku proizvodnju", rekao je dr. Elmar-Marius Licharz, prvi čovjek Volkswagena kada je riječ o srednje velikim i najvećim modelima koncerna.

Dr. Licharz je također rekao da bi novi motor svoje mjesto mogao naći i u okruženju SUV-a Atlas koji se već može kupiti sa starom atmosferskom 3,6-litarskom V6 verzijom.

U Volkswagenu intenzivno razmišljaju i o Arteonu u karavanskoj verziji, a mala je vjerovatnoća da će automobil biti ponuđen kao "shooting brake", jer takva karoserija izvorno isključuje zadnja vrata na bokovima.

Podsjećanja radi, početna cijena Arteona u Njemačkoj iznosi 39.675 eura, što je znatno više od početne cijene za model Passat, a za najskuplju verziju treba izdvojiti 52.175 eura. Do dolaska motora sa šest cilindara, najsnažniji Arteon pokreće dvolitarski četverocilindarski TSI motor sa 280 KS kojim stiže pogon preko obje osovine (4Motion) i 7-stepeni DSG automatski mjenjač.