Na kraju puta
18

Alpina napravila posljednji B7, neće biti nasljednika

E. L.
U poznatoj njemačkoj tuning kompaniji koja je odnedavno pod kišobranom BMW-a napravili su posljednji primjerak modela B7 koji je zasnovan na BMW-u Serije 7.

Jedna od najprofinjenijih i najbržih luksuznih limuzina na svijetu došla je do kraja puta, jer su u čuvenoj njemačkoj tuning kompaniji Alpina napravili posljednji primjerak modela koji se krije iza oznake B7, a predstavlja temeljito dorađen BMW iz prethodne Serije 7 (G11).

U Alpini su objavili da ne planiraju praviti model koji bi se mogao smatrati nasljednikom modela B7, a u upućenim krugovima tvrde da iza odluke Alpine zapravo stoji BMW u kojem Alpini neće dati zeleno svjetlo za modificiranje na osnovici nove Serije 7 (G70) čiji je početak proizvodnje planiran za juli naredne godine.

Umjesto priprema za radove oko nove "Sedmice“, koja će imati i svoju električnu verziju, u Alpini su se u međuvremenu bavili BMW-ovim najvećim SUV-om X7 koji se s pečatom iz Buchloea prodaje iza oznake XB7.

Podsjećanja radi, Alpinin penzionisani model B7 pokreće 4,4-litarski V8 biturbo motor koji razvija 608 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da 5,26 metara dug automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi i razvije 330 km/h.

Vezani članci