auto
23

Novi izvršni direktor Volkswagena bit će Matthias Mueller

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Volkswagen će za novog izvršnog direktora imenovati Matthiasa Muellera, koji je do sada obavljao funkciju izvršnog direktora u Porscheu, javlja Reuters. Od Muellera se očekuje da svojim iskustvom pomogne oporavak i izlazak iz krize koju je u Volkswagenu uzrokovao skandal zbog korištenja spornog softvera koji je prikazivao manju emisiju štetnih gasova.

Matthias Mueller je 62-godišnji menadžer s velikim iskustvom u automobilskoj industriji, a na funkciji izvršnog direktora u Volkswagenu zamijenit će Martina Winterkorna, koji je dao ostavku i time preuzeo odgovornost za najveći skandal koji je potresao ovu kompaniju u 78-godišnjoj historiji.

Dionice najvećeg svjetskog proizvođača automobila, Volkswagena u posljednjih sedam dana pale su za 40 posto. Međutim ono što više brine rukovodstvo te kompanije je kako vratiti povjerenje kupaca.

Mueller je veoma dobro upoznat s radom Volkswagena jer je do sada obavljao važne funkcije u Porscheu te je blizak Pieche-Porsche porodici, koja kontroliše Volkswagen. Zadatak novog izvršnog direktora bit će vratiti liderstvo u automobilskoj industriji Volkswagenu, što će predstavljati pravi izazov.