biznis
30

Volkswagen doveo bivšeg izvršnog direktora Opela

Anadolija
Thomas Sedran (Foto: EPA)
Thomas Sedran (Foto: EPA)
Volkswagen, kompanija koja je posljednjih mjesec i po dana pogođena skandalom sa softverom koji je varao na testovima emisije štetnih gasova već poduzima određene mjere kako bi se što prije oporavila. Tako je za šefa strategije imenovala Thomasa Sedrana, bivšeg izvršnog direktora Opela.

Sedran se smatra veoma iskusnim stručnjakom kada je u pitanju strategija razvoja. Osmislio je "Drive Opel 2022", plan koji za cilj ima da preokrene situaciju na evropskom tržištu na kojem je Opel gubio dosta novca i koji trenutno General Motors provodi. Jedno vrijeme Sedran je bio šef Chevroleta i Cadillaca za Evropu.

Sedran će na svoje novo radno mjesto doći 1. novembra i direktno će odgovarati Matthiasu Mulleru, izvršnom direktoru Volkswagena.

VW je tokom interne istrage o skandalu sa softverom suspendovao niz visokopozicioniranih šefova, među kojima i nekoliko vrhunskih inžinjera iz svojih najjačih brendova Audi i Porsche.

Sedran je prije dolaska u Opel radio na visokim pozicijama u konsultantskim firmama Roland Berger i AlixPartners. Tokom vremena provedenog u AlixPartnersu blisko je 2009. godine sarađivao sa Opelom.