auto
17

Mostarci se vratili s takmičenja, prvi u BiH konstruisali bolid

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Studenti Fakulteta strojarstva i računarstva, članovi “FSRacing tima“ koji su izradili prvu formulu u BiH vratili su se s takmičenja iz Češke.

Na takmičenju svjetskog nivoa u konkurenciji više od 40 timova studenti su zauzeli 20. mjesto na koje su veoma ponosni.

Dejan Jurišić, član tima i jedan od osnivača je kazao kako 20. mjesto nekima znači mnogo, a nekima ništa. Naime, velika većina timova nije ni prošla tehnički pregled koji je vrlo bitna stavka za nastavak takmičenja.

“Glavni kriterij je bio proći tehnički pregled. Mi smo ga prošli uz male greške zbog kojih smo bili vraćeni, ali smo ih prepravili isti taj dan. Naš cilj je bio napraviti bolid, što smo i ostvarili”, kazao je Jurišić.

Vrhunski rezultati

Nakon tehničkog pregleda uslijedile su utrke, a predstavnici BiH se nisu nadali ovom rezultatu, jer je ipak ovo njihovo prvo pojavljivanje na stazama Formule 1.

"Prije samog takmičenja nismo imali dovoljno vremena, prostora ni mogućnosti da vježbamo. Od toliko timova koji su imali veće mogućnosti, postigli smo odličan rezultat. Veliki broj ekipa nije uspjelo proći tehnički pregled, tako da smo mi vrlo zadovoljni", dodao je Jurišić.

Put do cilja bio je izrazito zahtjevan, ali nakon ovog projekta mladi ljudi su se razvili u inžinjere spremne konkurisati u svojoj struci.

"Uz pomoć znanja stečenih na fakultetu te savjeta profesora i majstora, nakon godinu dana smo odradili 95 posto posla", kazao je Jurišić.

Podrška profesora

Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, je kazala kako su studenti na najbolji mogući način predstavili cijelu zemlju.

"Vi ste dokaz i potvrda kako zajedno koračamo pravim putem. Iz dana u dan pokazujemo kako je Sveučilište u Mostaru jezgro znanja, sposobnosti i uspješnosti, kroz teoriju i praksu. Za ovaj projekt je trebalo mnogo rada, truda i neprospavanih noći. Uz sve poteškoće i skromni budžet pokazali ste da se može i kako se može", kazala je Ostojić.

Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva i računarstva, kazao je kako se upornim radom može mnogo toga ostvariti.

"Ovaj fakultet stvara nove vrijednosti i projekte. Uz malo iskustva pokazali ste svoje sposobnosti. Ponosan sam na vas", kazao je Stojkić.