auto
224

Mostarski studenti sa svojim bolidom učestvuju na svjetskom takmičenju u Češkoj

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Grupa studenata sa Univerziteta u Mostaru otputovala je danas na međunarodno takmičenje u Češku, gdje će nastupiti sa bolidom Ammodytes (poskok) kojeg su sami napravili.

U Češkoj će se boriti u konkurenciji 40 zemalja, a osim same utrke, mostarski studenti će se takmičiti i u tzv. statičnoj konkurenciji, odnosno ocijenjivat će se i sami projekat izrade trkaćeg bolida.

Bolid Ammodytes izrađen je u radionici Fakulteta strojarstva i računarstva Univerziteta u Mostaru a izradila ga je devetočlana ekipa FSRacing tima, koji su inače studenti pomenutog fakulteta, na čelu sa asistentom Gordanom Lješićem.

"Ovaj projekt je bio jedinstvena prilika da studenti steknu praktične vještine i znanje. Slobodno mogu reći da su članovi ovog ponosnog tima već izgrađeni inženjeri i već danas su spremni za kvalitetan rad u kompanijama i to na razvoju proizvoda“ kazao je Lješić.

Sa ovim projektom studenti su krenuli 8. marta 2013. godine uz pomoć tadašnjeg dekana Milenka Obada, gdje se prvih godinu dana radilo na prikupljanju sponzora i na proučavanju projekta, a tek nakon godinu dana počela je izrada prvih dijelova za bolid.

"Uslijedili su brojni proračuni i analize i nakon što je formiran računalni model krenuli smo u samu izradu bolida. Većina dijelova napravljena je u našoj radionici pri fakultetu, a ostale dijelove smo dobili kroz kooperantsku saradnju“ kazao je Igor Simić jedan od članova tima.

Dejana Jurišića, jednog od četiri vozača, pitali smo kakav je osjećaj voziti bolid koji je svojim znanjem i rukama napravio.

"To se riječima ne može opisati. Taj automobil je nešto savršeno za nas. Radili smo na njemu dvije i pol godine i sve slobodno vrijeme smo provodili u radionici fakulteta kako bi smo ga dovršili, da bude spreman za predstojeće takmičenje“ kazao je Jurićić.

Bolid Ammodytes brzinu od 100 km/h dostiže za 4,9 sekundi, a sa 175 konjskih snaga dostiže maksimalnu brzinu od 180 km/h. Masa bolida je 270 kg.

Prije same utrke bolid će biti podvrgnut tehničkom pregledu gdje se najviše gleda sigurnost, i ako zadovolji tek tada izlazi na stazu.

Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 80 000 KM, a dok je vrijednost samog bolida 50 000 KM.

Članovi FSRacing tima zahvalili su se dekanima fakulteta Mlenku Obadu i Željku Stojkiću na podršci, fakultetu, mentoru Gordanu Lješiču te mnogobrojnim sponzorima bez kojih ovaj projekat ne bi uspio.