{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volvo Concept XC Coupé najavljuje nove XC modele

9.1.2014. u 14:45
1
7
Volvo Concept XC Coupé najavljuje nove XC modele
1
Drugi od najavljena tri Volvo konceptna automobila je potpuno novi Volvo Concept XC Coupé. Inspirisan dizajnom moderne sportske opreme, demonstrira svestranost nove Volvo SPA arhitekture i predstavlja sofisticiran i sposoban automobil za ljude sa aktivnim životnim stilom.
„Ljubitelji sporta uvijek traže nova uzbuđenja i izazove. Kako bi bili sigurni da će sve završiti maksimalno sigurno, isti preferiraju vrhunsku opremu, koji nude ultimativan osjećaj slobode i zaštite. Volvo Concept XC Coupé je savršeno usaglašen sa ovim aktivnim životnim stilom. Njegove mogućnosti i sigurnost su pametno integrisani u sofisticiran izgled. Volvo Concept XC Coupé je spreman i voljan da vas odvede u avanturu i vrate kući.“ - tvrdi Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik dizajna pri Volvo Car grupi.

Uglađen i siguran u isto vrijeme


Tri konceptna automobila su dizajnirani da demonstriraju vitalne elemente nove SPA podesive arhitekture: pouzdan stav, proporcije i naglašen dizajnerski potpis.

„Concept XC Coupé prikazuje kako pametni inžinjering omogućava jačanje naše vrhunske i globalno poznate sigurnosti, bez kompromisa po pitanju dizajna, veličine ili mase. Zahvaljujući opsežnoj upotrebi čelika visoke čvrstoće sa novim genijalnim tehnikama gradnje, u mogućnosti smo napraviti kompaktnije i sigurnije automobile.“ - tvrdi Ingenlath.

Volvo Concept XC Coupé sa dvoje vrata i četiri sjedišta ima jaku povezanost sa već predstavljenim Volvo Concept Coupé modelom. Ipak, veliki 21-inčni točkovi, naglašena kučišta točkova i visoka krovna linija doprinose robusnom izgledu, koji nagovještava veliku sposobnost.

Povećan razmak između instrument table i prednje osovine je još uvijek jak vizuelni element. Stamenit stav naglašen je detaljima kao što su profilisan poklopac motora i visoka bočna linija.

Tehnološki napredna sportska oprema


Veza sa modernom, tehnološki naprednom sportskom opremom je naročito vidljiva u ovom konceptu. Među izvorima inspiracije za dizajnerski tim bila je i švedska kompanija POC, specijalizirana za razvoj zaštitne opreme za razne sportske aktivnosti.

„Nekoliko narandžastih detalja i vanjskih grafika kombinovanih sa gumenim štitnicima na stražnjem dijelu vozila, doprinose funkcionalnom dojmu dizajna.“ - tvrdi Thomas Ingenlath.

DRL svjetla u obliku slova T


Kao i na već predstavljenom Volvu Concept Coupé i lice novog Volva Concept XC Coupé obilježava nova topografija poklopca motora i „plutajuća“ maska hladnjaka na koju se nastavljaju nova DRL dnevna svjetla u obliku slova T. Kao i na stražnjim svjetlima, DRL dnevna svjetla su distinktivan element u novom dizajnerskom pravcu Volva.

„Oba konceptna automobila prikazuju kako možemo oblikovati naše buduće automobile. Dodajemo emitovnu vrijednost smirenoj, samouvjerenoj ljepoti, koja je obilježje skandinavskog dizajna.“ - tvrdi Thomas Ingenlath.

Nastavak bogate XC tradicije


Volvo je 1997. godine predstavljanjem modela V70 Cross Country, pokrenuo novi tržišni segment. Ponuda XC modela se vremenom širila i trenutno su u ponudi modeli Volvo V40 Cross Country, XC60, XC70 i XC90.

„Sa Volvo Concept XC Coupé, unikatnom spoju robusne sposobnosti i izražajne elegancije dajemo novi sportski stav.“ - zaključuje Thomas Ingenlath.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: