Koncepti
6

Volvo Concept XC Coupé najbolji koncept sajma automobila u Detroitu

Klix.ba
Volvo Concept XC Coupé ove je sedmice osvojio dvije prestižne dizajnerske nagrade, jačajući uzbuđenje oko novog Volvo dizajnerskog jezika. Concept XC Coupé nagrađen je titulom najboljeg konceptnog automobila na 2014 EyesON Design Awards izboru upriličenom na ovogodišnjem sajmu automobila u Detroitu, a osvojio je i nagradu za „najbolji izbor boja, grafika i materijala.“

2014 North American International Auto Show u Detroitu, ugostio je svjetsku premijeru novog Volvo konceptnog automobila - Concept XC Coupé-a, drugog od tri konceptna automobila koji najavljuju budući dizajnerski jezik švedske kompanije. Kao i sjajni Volvo Concept Coupé, novi Volvo Concept XC Coupé, demonstrira svestranost nove Volvo SPA arhitekture, na koju će biti postavljeni svi budući Volvo modeli, počevši od potpuno novog Volva XC90, koji stiže krajem godine.

„Počašćen sam i naravno veoma sretan. Ovo je veoma ohrabrujuće dostignuće i pokazuje da novi Volvo dizajnerski pravac ne cijene samo javnost i predstavnici medija, već i vodeći ljudi u svijetu automobilskog dizajna. Volvo je tek započeo svoje uzbudljivo novo putovanje sa potpuno novim dizajnerskim jezikom.“ - izjavio je Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik dizajna pri Volvo Cars kompaniji.

EyesOn Design Award ceremonija je godišnji događaj, koji se održava u okviru sajma automobila u Detroitu. Žiri EyesOn Design Award izbora čini istaknuta grupa dizajnera iz automobilskih kompanija i sa uglednih akademija.