Toyota će Mirai druge generacije predstaviti na Sajmu automobila u Tokiju

Toyota će Mirai druge generacije predstaviti na Sajmu automobila u Tokiju
7
E. L.
14.10.2019. u 15:43
7
komentara
7

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Toyota će na predstojećem Salonu automobila u Tokiju publici predstaviti uvid u napredak koji s novim konceptnim modelom Mirai ostvaruje na svim poljima, u pogledu tehničke sofisticiranosti, performansi i dizajna.
Toyota je Mirai prve generacije predstavila 2014. godine, a sada se sprema povesti svoju naprednu tehnologiju električnih vozila s gorivim ćelijama vodika (FCEV - Fuel-Cell Electric Vehicle) i nultom emisijom štetnih gasova u nove visine, predstavljajući drugu generaciju Miraija na predstojećem Sajmu automobila u Tokiju koji počinje 24. oktobra.

Aktuelni Mirai s pogonom na vodik predvodnik je u podizanju globalne svijesti o tome kako je moguće dostići čisto i održivo društvo. Riječ je o automobilu koji je tehnički sofisticiran, a ipak impresivno praktičan zahvaljujući autonomiji vožnje od oko 500 kilometara i jednostavnom punjenju „goriva“ za samo nekoliko minuta, uz emisiju koju čini samo čista vodena para. Od predstavljanja do danas prodano je oko 10.000 vozila, pri čemu je Toyota aktivno podržavala razvoj infrastrukture vodika kao goriva na ključnim tržištima u cijelom svijetu.

Novi Mirai, čiji je početak prodaje planiran u drugoj polovini naredne godine, bit će mnogo više od eko-automobila, pokazujući da tehnologija gorivih ćelija vodika nije prepreka za stvaranje vozila koje pruža užitak u vožnji, a istovremeno je i užitak za oči. Učinkovitost je i dalje kritično područje, a u Toyoti ciljaju na povećanje autonomije Miraija za 30 posto kroz poboljšanje sistema gorivih ćelija i korištenje većih spremnika vodika u vozilu.

Yoshikazu Tanaka, glavni inžinjer za novi Mirai, kaže: „Cilj nam je bio stvaranje automobila koji će u kupcima probuditi želju da ga voze svo vrijeme, automobila koji ima emotivan i privlačan dizajn, kao i onu vrstu dinamičkih performansi i odziva koji izazivaju osmijeh na licu vozača.“

Glavni pečat novog Miraija je njegov vanjski izgled. Zahvaljujući niskim linijama, elegantnim proporcijama, izduženim i zategnutim oblicima i velikim 20-inčnim točkovima, sve zajedno stvara snažan nastup koji Mirai izdvaja iz mase. Izloženi automobil će biti predstavljen u posebno razvijenoj novoj plavoj boji koja koristi više slojeva radi postizanja izuzetne svjetline i dubine boje.

Unutrašnjost je osmišljena kao jednostavan i moderan prostor s toplim i udobnim ugođajem, a ključni elementi uključuju centralni 12,3-inčni display i instrumentnu tablu koja „grli“ vozača. U odnosu na Mirai prve generacije koji je četverosjed, platforma na kojoj je nastala druga generacija omogućava smještaj za pet osoba.

Mirai je konstruisan na najnovijoj Toyotinoj modularnoj platformi za zadnji pogon koja je konstruisana da bude kompatibilna s raznim vrstama pogonskih sklopova, uključujući i vodikove gorive ćelije. Pored spomenutog, nova platforma novom Miraiju osigurava veći nivo krutosti i znatno niže težište, što doprinosi boljoj okretnosti i upravljivosti.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...