Još 13 dana glasanja
60

Glasajte za Klix Auto godine: Neizvjesna borba dva SUV-a

Klix.ba
Klix.ba tradicionalno početkom nove godine organizuje vlastiti izbor automobila godine. U izbor ulaze svi automobili koje su novinari portala Klix.ba imali priliku isprobati prethodne godine i upoznati vas o njima, a uz glavnu nagradu dodjeljujemo i još četiri nagrade u različitim kategorijama. Naravno, i ovaj put u izboru učestvujete i vi.

U izbor za nagradu Klix Auto godine 2022. ulaze svi automobili koje su članovi žirija i redakcije portala Klix.ba imali priliku upoznati i testirati u protekloj kalendarskoj godini. Pri izboru se za svaki automobil procjenjuju osnovni kriteriji: dizajn, udobnost, sigurnost, ekonomičnost, upravljivost, performanse, funkcionalnost, ekološki standardi, zadovoljstvo vozača i cijena. Jednako važni faktori su i tehničke inovacije koje automobil donosi na tržište ili u svoj segment, kao i faktor vrijednosti za novac.

U finalni krug glasanja ove godine ulazi 7 automobila te u ovom krugu glasanja svaki član žirija treba dodijeliti ukupno 34 boda za sedam različitih automobila i to na način da za automobil koji je njegov prvi izbor dodjeljuje 10 bodova, za automobil koji mu je drugi izbor dodjeljuje 8 bodova, za automobil koji mu je treći izbor dodjeljuje 6 bodova, za automobil koji mu je četvrti izbor dodjeljuje 4 boda, za automobil koji mu je peti izbor dodjeljuje 3 boda te za automobile koji su mu šesti i sedmi izbor dodjeljuje 2, odnosno 1 bod. Uz glasanje je svaki član žirija dužan dati i pismenu izjavu o svojim razlozima glasanja. Nakon sabiranja bodova automobil koji je dobio najviše bodova bit će proglašen za Klix Auto godine.

Finalisti za nagradu Klix Auto godine 2022:

Uz glavnu nagradu Klix Auto godine, internet portal Klix.ba organizuje i nagradu Klix Auto godine čitalaca, gdje putem ankete postavljene na internet portalu Klix.ba posjetioci i čitaoci mogu birati između jednog od ovogodišnjih 7 finalista za Klix Auto godine i tako izabrati auto godine prema svom mišljenju. Po okončanju glasanja i pregleda razultata ankete proglašava se Klix Auto godine čitalaca.

Za sada se velika borba vodi između Hyundaija Tucson i Mercedes-Benza GLB, ali i dalje je na raspolaganju dovoljno vremena da svojim glasom pomognete u izboru automobila za koji smatrate da treba odnijeti ovu nagradu.

Početak izbora za nagradu Klix Auto godine je 4. januar 2022. godine, kada je otvoreno i glasanje za čitaoce u okviru nagrade Klix Auto godine čitalaca. Posljednji dan glasanja je 31. januar 2022. godine, dok će rezultati izbora žirija, kao i rezultati glasanja čitalaca na anketi biti objavljeni 1. februara 2022. godine na internet portalu Klix.ba, dok će nagrade pobjednicima biti dodijeljene u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.